VPRO Gids 2

9 januari t/m 15 januari
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 9 januari

Historisch tribunaal

Het proces van Neurenberg - Steffen Radmaier

Voor de Russische verslaggever Boris Polevoi was tijdens het Neurenbergproces geen plek meer op de perstribune, dus belandde hij in de gastenloge, naast een ‘zeer fraaie, niet meer heel jonge vrouw’ in Amerikaans uniform die hem een bonbon aanbood. Die vrouw was Marlene Dietrich – een van de vele beroemdheden die toekeken hoe 24 prominente oorlogsmisdadigers werden berecht. Van dat tribunaal, dat op 20 november 1945 begon en bijna een jaar zou duren, deden schrijvers als John Dos Passos, Ilja Ehrenburg, Erika Mann en Martha Gellhorn verslag. In Het proces van Neurenberg (Cossee) verzamelde Steffen Radmaier artikelen uit kranten en tijdschriften uit dat jaar, die samen een uniek, persoonlijk en gedetailleerd beeld geven van dit historische proces.

KATJA DE BRUIN

Fatale val

Het kille oog van de hemel - Christine Dwyer Hickey

Christine Dwyer Hickey bleef in Nederland tot nu toe onbekend en vrijwel onvertaald. Zeer ten onrechte, zo bewijst Het kille oog van de hemel (Marmer); ooit Irish Novel of the Year 2011. Het is 15 januari 2010 wanneer een 75-jarige ex-juridisch medewerker na een binnenkort fatale val op de wc-vloer ligt, zijn neus ‘een paar centimeter bij de toiletpot vandaan’. Maar voor Farley bezwijkt, zien we in omgekeerde volgorde (en met tijdsprongen van tien jaar) zijn complete bestaan passeren in betekenisvolle momentopnamen. De gemiste begrafenis van een oude vriend, een bijzonder akelige pensionering, de dood van zijn geliefde vrouw terwijl hij in de kroeg zat. Een Dublinees burgermansleven vol alledaags verraad en gemiste kansen, met bijna Joyceaanse allure vereeuwigd.

DIRK-JAN ARENSMAN

Oud lijk

Een zondagskind - Tana French

Hardcore thrillerlezers zullen Een zondagskind (Nieuw Amsterdam) van Tana French wellicht te traag en te dik vinden, maar lezers die juist allergisch zijn voor de clichés van het genre zullen heerlijke uurtjes beleven met dit verhaal over een oud lijk dat tevoorschijn komt uit een holle boom. Die boom staat in de tuin van een krakend huis in Dublin, waar vrijgezel Hugo al z’n leven lang woont. Als hij ziek wordt trekt neef Toby, een zorgeloze twintiger die onlangs in elkaar is geslagen na een avondje in de pub, bij hem in als mantelzorger. Een subtiele psychologische roman vol onderkoelde Britse dialogen, waarin gouden jeugdherinneringen onbetrouwbaar blijken, familieverhoudingen ernstig verstoord raken en het lijk eigenlijk bijzaak is.

KATJA DE BRUIN

naar de vpro boekengids