VPRO Gids 18

1 mei t/m 7 mei
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Brommer op zee

Ik heb net het nieuwe boekenprogramma bekeken en ik vond het heer-lijk. Hèhè, we zijn weer thuis. Geweldige presentatoren, die leuke dame en Wilfried – mooi pak! Fijne gasten en een goeie opzet, met de boekenlezers en het schrijfstukje. Prachtige hommage aan Wim Brands ook. Heerlijk, heerlijk, ook het noemen van de nieuwe boeken in het begin, alles is helemaal oké voor mij. Ben zo blij met dit nieuwe programma. Ik verheug me al op de volgende aflevering.

LIA KWINT-KRUSE, DEN HAAG

Brommer op zee (2)

Brommer op zee, hulde. Hier word ik heel blij van. Ik hoop dat er nog veel afleveringen zullen volgen.

JANUS RAAIJMAKERS, ARNHEM

Brommer op zee (3)

In het interview van Katja de Bruin met Ruth Joos en Wilfried de Jong (VPRO Gids #16, p. 10, ‘Schrijvers aan de praat krijgen’) zegt Joos: ‘Ik lees tachtig pagina’s per uur. (…) In de laatste weken zit ik wel op anderhalf boek per dag.’

Niet om het een of het ander, maar ik kan me niet voorstellen dat een zichzelf respecterende auteur het fijn zal vinden om geïnterviewd te worden door iemand die in nog geen dag door zijn/haar werk is gejakkerd!

Wat een merkwaardig wapenfeit voor een boekenliefhebber.

GERDIN LINTHORST, AMSTERDAM

De waarde van aarde

In het artikel over De waarde van de aarde (VPRO Gids #16, p. 30, ‘Geen grond voor optimisme’ ) stond dat het Clingendael Instituut als belangrijke verklaring gaf van de situatie in Congo: 'Als landen vooral afhankelijk zijn van de grondstoffensector en minder van inkomstenbelasting, dan komen noodzakelijke politieke controlemechanismen in het gedrag.’ Ten eerste houd je dan geen rekening met de internationale machtsverhoudingen, met name de bemoeienis van landen als België, resulterende in de dood van de democratisch gekozen Congolese president. Ten tweede zou het ook wel leuk zijn om een niet-westers perspectief te gebruiken, zoals dat natuurlijke bronnen door de gemeenschap gecontroleerd worden in plaats van door instituties. Hoewel het westerse systeem ook niet werkt voor ons, Kijk maar naar het groeiende wantrouwen van burgers in onze instituties.

MICHAEL HAJKOWSKI

Angst

Je angsten bestrijden door horrorfilms te kijken (VPRO Gids #17, p. 24, ‘Horrortherapie’) is een vorm van homeopathie: je gebruikt een middel dat je symptomen geeft die je al hebt, en dan liefst iets sterker, om die symptomen te kunnen doorleven en helpen uitdoven. Op dezelfde manier zal iemand die zich depressief voelt eerder zwaarmoedige muziek luisteren of zwaarmoedige films kijken dan vrolijke. Je voorkeur in kunst zegt iets over de, vaak onbewuste, symptomen die je in jezelf probeert te doorleven en zo te genezen. Dat geldt ook voor andere voorkeuren trouwens. Om bij het voorbeeld van zwaarmoedigheid te blijven: vrolijkheid om je heen maakt je depressie alleen maar erger; van verhalen van iemand die het nog zwaarder heeft dan jij kun je daarentegen ineens erg opknappen. Wij denken dan dat dit is omdat het vergeleken met die ander met onszelf best nog meevalt, maar het ware wonder zit hem erin dat je door je in te leven in de zwaarmoedige gevoelens van die ander je je eigen zwaarmoedige gevoelens doorleeft en zo op homeopathische wijze geneest.

PAUL BATAILLE, OOSTHUIZEN

Beatty 

In de bio van hartenbreker Warren Beatty vergeet Sabine Zwart te vermelden dat de legendarische actrice Shirley Maclaine zijn grotere zuster is (VPRO Gids #16, p. 50, ‘Meneer Hollywood’). Het lijkt een persisterend verschijnsel in de gids: enkele maanden geleden bleef bij de bio van Simone Signoret onvermeld dat acteur, zanger en activist Yves Montand haar echtgenoot was. Wat ís dat toch?

JAMES DE BOOIJ, DEN HAAG