VPRO Gids 16

17 april t/m 23 april
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Voordracht nieuwe leden VPRO Raad van Toezicht

De VPRO-verkiezingscommissie draagt twee kandidaten voor ter benoeming door de Algemene Ledenvergadering op 19 juni 2021:


Viola van Alphen organiseert sinds vijftien jaar kunst- en technologie-exposities. Ze noemt zichzelf activist, nerd, creative director, talentscout en verbinder. Momenteel organiseert ze Manifestations: een van de grote exposities tijdens de Dutch Design Week. Daarin werpt ze op een vrolijke manier een kritische blik op technologie, menselijk gedrag en maatschappelijke onderwerpen. Omdat ze werkt vanuit een Eindhovense volkswijk bereikt ze naast kunstliefhebbers ook vluchtelingen, voormalig daklozen, oorspronkelijke bewoners en tech-geeks.


Johan Gijsen heeft bijna dertig jaar ervaring in de popmuziek en in de podiumkunsten. Hij is momenteel algemeen directeur van Le Guess Who?, het Utrechtse stadsfestival dat hij in 2007 samen met een jeugdvriend oprichtte. Met een unieke mix van muziek en andere kunstvormen – zoals beeldende kunst, film en literatuur – wil hij een ander geluid laten horen en mensen verwonderen. Al sinds zijn pubertijd is hij gepassioneerd bezig een breed publiek te enthousiasmeren voor uitdagende, prikkelende programma’s. Met als inspiratiebron de VPRO.


De verkiezingscommissie zal de voordracht tijdens de Algemene Ledenvergadering verder toelichten.

Diepe zakken

Toen ik naar de VPRO Tegenlicht-aflevering ‘Never Waste a Good Crisis’ (28 maart jl.) keek, kreeg ik na vijftien minuten het gevoel dat ik naar een aflevering van The Office (UK) zat te kijken. Er werd heel ingewikkeld gedaan over iets heel eenvoudigs, namelijk: het lenen van veel geld door de overheid dat later moet worden terugbetaald en dus niet uit de diepe zakken van Financiën of van Wopke komt, maar uit de zakken van de belastingbetaler. Na dertig minuten ben ik afgehaakt.

PETER VIANDEN, AMSTERDAM

De recensent gerecenseerd

Arnon Grunberg zegt op het eind van zijn restaurantrecensies (VPRO Gids #14, p. 37, ‘Geest’): '(…) zo is in een restaurant het voedsel slechts versiering bij de ware hoofdpersonen: het personeel, de andere gasten.' Mijn vrouw: 'Ja, voor wie nooit zelf hoeft te koken.'

WIM VELTHORST, HAUWERT

Knip

Een waas van herkenning, die magistrale column ‘Knip’ van Hugo Blom (VPRO Gids #15, p. 7). Als oudere Nederlander heb ik ze allemaal doorstaan: van bloempot tot damesknip-met-pretenties. Maar, en daar wilde ik het over hebben: waarom nu ineens een tondeuse kopen (op weg naar de volgende teleurstelling) en geen weerwoord geven aan die kapper? Goed – hij Wilders, jij Blom. Alsof je, wees eerlijk, nooit twijfels hebt gehad bij zijn vakantiebestemmingen, liefdesperikelen, biervoorkeuren en noem maar op. Daarna gaan jullie samen verder.

Zo help je Nederland – stukje bij beetje – vooruit.

BOB LAGAAIJ, MIDDELBURG

Plantaardig

'Toch heeft hun happy accident ertoe geleid dat er binnenkort volledig plantaardige stoelen op de markt komen' (VPRO Gids #15, p. 28, ‘Zoekt niet en gij zult vinden’). Gebrek aan specifieke kennis zal zeker voordelen hebben, maar het valt niet te hopen dat het al te vaak leidt tot een hernieuwde uitvinding van het wiel: houten stoelen bestaan volgens bronnen immers al een slordige vijfduizend jaar.

RONALD VEERMAN, ARNHEM