VPRO Gids 14

3 april t/m 9 april
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Dean

Verenigde Staten 2016. Komedie van Demetri Martin. Met o.a. Demetri Martin, Kevin Kline, Rory Scovel, Ginger Gonzaga en Reid Scott.

Stand-upcomedian Demetri Martin debuteert als regisseur en scenarist met dit portret van een New Yorkse illustrator die na het verlies van zijn moeder en de scheiding met zijn verloofde kampt met een depressie. Om weer tot zichzelf te komen besluit hij naar LA te gaan, waar zich een ietwat voorspelbare verhaallijn ontvouwt, met de gebruikelijke leedverzachtende verliefdheden en nachtclubbezoekjes. Ondanks dat overtuigt de film als hartverwarmende en lichtvoetige tragikomedie over rouwverwerking en troost, door een sterke cast (met Martin zelf in de hoofdrol) en de subtiele tekeningen (van Martins hand) die Deans gevoelens prachtig verbeelden.

Duitsland 2014. Misdaad van Baran bo Odar. Met o.a. Tom Schilling, Elyas M'Barek, Wotan Wilke Möhring, Hannah Herzsprung en Trine Dyrholm.

Benjamin Engel (Schilling) is een eenzame Berlijnse hacker die zijn geld verdient als pizzabezorger. Zijn leven verandert drastisch als hij tijdens een taakstraf de charismatische en zelfverzekerde Max (M'Barek) ontmoet: samen vormen ze het hackerscollectief CLAY en binnen no time worden ze zowel gevreesd (door de veiligheidsdiensten) als bewonderd (door collega-hackers op het darkweb). Stijlvolle en intelligente misdaadfilm waarmee regisseur Baran bo Odar en scenarioschrijver Jantje Friese een voet tussen de deur wisten te krijgen bij Netflix: hun volgende project werd de razend succesvolle tijdreisserie Dark (2017-2020). In eigen lang bekroond met talloze prijzen, waaronder de Bambi Award voor beste film.

CINETREE/MYLUM/PICL
Été 85

Frankrijk/België 2020. Drama van François Ozon. Met o.a. Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge, Valeria Bruni Tedeschi en Melvil Poupaud.

In de zomer van 1985 wordt de zestienjarige Alex van zijn sokken geblazen door de twee jaar oudere, wereldwijze David. Hun romance zal echter tragisch eindigen, zo verklapt Alex meteen al in een voice-over. Veelfilmer Ozon bewerkte de Britse jeugdroman Dance on My Grave van Aidan Chambers tot een zeer Franse zomerfilm, mooi zwoel en nostalgisch van toon, zij het ook een beetje soapy. Geinig detail: de film heette aanvankelijk Été 84, maar omdat Ozon per se het nummer ‘In Between Days’ van The Cure op de soundtrack wilde, uit 1985, werd de titel op de valreep veranderd.

CINETREE/PATHÉ THUIS/PICL
House of Hummingbird

Zuid-Korea 2018. Drama van Kim Bora. Met o.a. Park Ji-hu, Kim Sae-byeok, Lee Seung-Yun en Jeong In-gi.

Seoul, 1994. De veertienjarige Eunhee heeft het zowel op school als thuis lastig: door medeleerlingen is ze uitgeroepen tot 'klasdelinquent', haar ouders kijken zelden naar haar om en broerlief Daehoon slaat haar geregeld. Ze mist duidelijk een rolmodel in haar leven, maar dat verandert als ze vriendschap sluit met een jonge lerares, die haar vertelt dat het ooit echt beter zal worden. Prachtig, subtiel speelfilmdebuut dat het persoonlijke en het politieke versmelt: op de achtergrond zijn de razendsnelle modernisering en democratisering van Zuid-Korea zichtbaar en voelbaar.

naar vpro cinema