VPRO Gids 14

3 april t/m 9 april
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

On Stage (4)

Hierbij een hartstochtelijk pleidooi voor On Stage als wekelijks terugkerend programma. Het was een van de pareltjes in deze coronatijd. Waarschijnlijk uit nood geboren, maar het bleek veel meer dan een noodoplossing. Een inspirerende en persoonlijke reeks van (veelal jonge) podiumkunstenaars via de hoofdgast met een presentator die de rol van tv-persoonlijkheid niet ambieerde. Ik heb genoten van de intieme setting, het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van de aanwezigen naar elkaars optreden. Het leerde me dat hier juist geen publiek bij moet zijn, laat mij als kijker maar exclusief deelgenoot zijn vanuit de huiskamer. Ga hier alsjeblieft mee door!

TINEKE FEIJEN, ALKMAAR

Auto

‘Sinds de auto zo’n eeuw geleden voor bijna iedereen beschikbaar werd (…),’ is te lezen onder het kopje ‘Autoliefde’ (VPRO Gids #11, p. 82). Wie had er in 1921 nou een auto?! Vrijwel niemand toch? Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw werd de auto een statussymbool. En pas begin jaren zeventig werd dronken achter het stuur zitten verboden.

SIMONE VAN EIK, LEIDEN

Sterke vrouwen (5)

Ik vond deze voorplaat juist zeer komisch en ijzersterk (VPRO Gids #11). Inderdaad, klaar voor meer haar met deze powervrouwen! O, en geen behoefte aan een blote Wopke.

H. SLUITER (EEN VROUWELIJKE KIEZER), ZALTBOMMEL

Sterke vrouwen (6)

Niet alle vrouwen hebben zich geërgerd aan de prent van Typex! Het is de eerste keer in 45 jaar VPRO Gids lezen dat ik reageer. Maar als Trudy Demmers (‘Forum’ #12) zegt ook namens mij te spreken, kan ik dit niet laten gebeuren en zit ik alsnog op de kast vanwege haar opmerking dat alle vrouwelijke lezers op de kast zouden zitten vanwege de prent van Typex. Ik heb de prent geen moment als seksistisch of anderszins fout gezien. Ik zag alleen drie sterke, stoere vrouwen met wie niet te spotten valt. Ga zo door!

Allereerst: ik zit niet op de kast, mevrouw Demmers! Zeer aanmatigend om dat namens alle vrouwelijke lezers te stellen. Ik vond het erg leuk om deze sterke vrouwen met een knipoog uitgebeeld te zien. Typex heeft uw opdracht heel goed begrepen en mooi uitgewerkt. Mijn lidmaatschap is gebaseerd op de vrije geluiden van de VPRO. Humor is een groot goed en hoort bij de VPRO.

Altijd weer leuk om die ingezonden brieven, onder pseudoniem, van Koot en Bie te lezen. Of was het dit keer Wim T. Schippers? U gaat me niet wijsmaken dat de lezers Demmers en Hes menschen van vleesch en bloed zijn

en dergelijke. Ook die reactie van de pseudoredactie. Kostelijk! Het ontbrak er nog aan dat er werd opgeroepen voor een demonstratie in het Willy Dobbeplantsoen. Pollens, wat een vertrutting, reeds.

JOKE WALLEKERS, RIJSBERGEN

MKZ

Hebben jullie De boerenrepubliek ook gezien? In VPRO Gids #12 las ik dat in 2001 voor het eerst mond-en-klauwzeer werd geconstateerd in Nederland (p. 18 ‘Voeten in de aarde’). Onzin, zoals ook blijkt uit de uitzending. Vroeger was het een kwestie van uitzieken en later van enten, totdat Nederland in 1991 instemde met het Europese non-vaccinatiebeleid. Alles in het kader van de heilige export.

PIET VAN DER VLUGT