VPRO Gids 12

20 maart t/m 26 maart
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Koert

Misschien wil de medewerker van de vuilophaaldienst niet met zijn naam in de gids (VPRO Gids #9, p. 15, ‘Vuil verhaal’), maar anders was het leuker geweest om zijn naam te noemen in plaats van die van Teun van der Keuken, want die kennen we natuurlijk wel. 

KEES KATER, VIANEN 

Registers

In het artikel ‘Omfietsboeken’ (VPRO Gids #10, p. 10) heeft Nhung Dam het over ‘een schrijver die alle registers bespeelt’ als ze het werk van P.F. Thomése omschrijft. Nu kan Thomése de registers bespelen tot hij erbij neervalt, er zal weinig te horen zijn. Een orgel wordt bespeeld en om er geluid uit te krijgen, moet je de registers opentrekken en de toetsen indrukken. Doe je dat laatste, met alle registers open, dan ben je vol op het orgel bezig.

GERARD DE JONG, JOPPE

Sterke vrouwen

Ik ben al jaren lid van de VPRO en ik ben blij dat jullie nog bestaan. Maar de voorkant van VPRO Gids #11 vind ik stuitend! De vrouwelijke lijsttrekkers hebben het al moeilijk genoeg vanwege haatdragend seksisme van rechts en dit soort lolbroekerij kunnen ze er niet bij gebruiken. Ik neem aan dat in de volgende VPRO Gids Wopke, Jesse en Mark bloot zullen worden afgebeeld, enkel in een billentikkertje. Pas dan is dit zogenaamde grappige gedoe enigszins aanvaardbaar.

J. HES

Sterke vrouwen (2)

De dag na Vrouwendag valt de nieuwe gids op de mat met op de voorkant drie pin-upgirls! Al jullie vrouwelijke lezers zitten nu boven op de kast. Was dat de bedoeling? Namens al die geschokte dames eis ik op het omslag van de volgende VPRO Gids een drietal mannelijke politici afgebeeld als stereotypische bodybuilders. Zo niet: dan twijfel ik of ik na vijftig jaar lidmaatschap nog langer bij jullie wil horen.

TRUDY DEMMERS

Sterke vrouwen (3)

Wat een leuke cover van Typex! Eindelijk eens een vrolijke benadering van de verkiezingen in deze zware tijden. Mooi ook hoe Typex de sfeer van de oude Luv’-hoes heeft weergegeven. Dank!

EDWARD JANNING, AMSTERDAM

Sterke vrouwen (4)

Alle lof voor het talent van Typex, maar niet voor het feit dat u dit werk op uw gidsomslag gebruikt. Zo beeld je geen sterke vrouwen in de politiek uit. Waarschijnlijk dacht u: grappig, moet kunnen. Niet kies om deze vrouwen, die inderdaad krachtig zijn op politiek gebied, op deze manier af te laten beelden. Ronduit seksistisch, valt me erg tegen van de VPRO.


Helaas viel de cover van Typex niet bij iedereen in goede aarde. De plaat is voor meerdere interpretaties vatbaar, dat is duidelijk. De vraag aan Typex was om een hoesontwerp te maken bij een fictief verkiezingslied. We kwamen er al snel op uit dat de vrouwelijke politici die het nu zo goed doen erop moesten staan. De boodschap zou moeten zijn: ze komen eraan en zijn er klaar voor. Typex maakte een beeld in jarenzeventigstijl dat inspeelt op clichés en geïnspireerd is op een elpeehoes van Luv'. Hij deed dat met goede bedoelingen, maar in deze tijd is het niet meer gepast om vrouwelijke politici zo af te beelden. We hadden beter moeten weten.

L.L. VAN NIEUWENHUIZEN, HAARLEM