VPRO Gids 11

13 maart t/m 19 maart
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Minibieb

Op een begraafplaats in Zoelen kwam ik deze minibieb tegen. Een wel erg apart grafmonument. Boeken voor zombies?

JACK BIEMANS, NIJMEGEN

Minibieb (2)

Leuk artikel over de minibieb (VPRO Gids #10, p. 10, ‘Omfietsboeken’), maar toch even een kleine correctie. Bibi Dumon Tak schreef al eerder een ‘volwassen’ boek, in 2013 verscheen namelijk Wolfskwint. De geschiedenis van een gestoord gezin. Ook hartverscheurend!

RENÉE VAN DER HAAR, AMSTERDAM

Minibieb (3)

Ere wie ere toekomt, maar krijgt Todd Bol niet iets te veel eer voor de toepassing van een idee dat allang bestond op pleisterplaatsen langs de wegen in West-Europa en Australië (VPRO Gids #10, p. 14, ‘Een kleine geschiedenis van de minibieb’)? Al in de jaren zestig van de vorige eeuw stonden daar rijtjes achtergelaten boeken in hotels, theehuizen en cafés – om mee te nemen, te ruilen of om de bagage te verlichten – en dat is nog steeds zo. Tja, op de vlieghavens doen ze daar niet aan.

RIK LINA, AMSTERDAM

Groen geld

Ik zit in de gids te kijken wat er vandaag in de aanbieding is op tv: Tegenlicht, over waar het groene geld naartoe gaat (VPRO Gids #9, p. 50, ‘Groene zeep?’). Als goede hbs B-leerling – nu oud dus, maar nog niet dement – weet ik honderd procent zeker dat e-techniek niet groen is. Hier in mijn landelijke omgeving worden ons nu windmolens en zonnecelprairies door de strot gedouwd, alles onder het mom van groen. Bij ons geen CO2-uitstoot, maar er wordt niet verteld hoeveel vervuiling er optreedt bij het ontginnen van de benodigde mineralen voor e-techniek, dat is allemaal in Verweggistan. Ik ga niet kijken. In mijn kennissenkring, ouwe bessen en knarren van die gedegen hbs B, zijn we het groene, duurzame gezever spuugzat. Arte heeft goede programma’s die wel laten zien dat een e-auto niet groen is en dat een windmolen niet gerecycleerd kan worden, omdat dit te veel energie kost. En wij oude knarren zijn heel bezorgd hoor, wij deden aan de schillen- en de lompenboer, die hadden wat ons betreft niet afgeschaft hoeven te worden.

B. SCHAUB-POLS, KLOOSTERHAAR

Verliezer

Na het lezen van het artikel ‘Slechte verliezer’ (VPRO Gids #8, p. 83) kon ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de titel ‘Slecht verliezer’ hier beter op zijn plaats zou zijn. Immers, Kim kan klaarblijkelijk slecht tegen (zijn) verlies, terwijl het feit of hij een goed of slecht mens is die iets verloren heeft hier niet aan de orde is.

IR. A.A.J. REIJGERSBERG, DELFT

Fiftyfifty

Het is ongelooflijk, ik ben 76, feminist sinds onheuglijke tijden, en nog steeds zie je op tv een enorme overmacht aan kakelende kereltjes en pratende pakken. En dan doet de VPRO het nog niet eens het slechtst! Ik heb zelfs de indruk dat jullie wel je best doen, maar waarom zijn er bij Buitenhof nog steeds geen vrouwelijke presentatoren? Vanmiddag was er zelfs geen enkele vrouw bij de gasten. En zeg niet dat er geen deskundige vrouwen, want dan zoek je gewoon niet goed. Bij mij gaan tv en radio onmiddellijk uit als de verhouding weer eens helemaal scheef is. Mannen hebben niet eens in de gaten dat ze domineren, zo gewoon vinden ze het. En helaas lijken de meeste vrouwen dat ook te vinden. Kom op VPRO, jullie kunnen beter! We moeten naar fiftyfifty, lijkt me logisch.

MIES VAN SUYLEKOM