VPRO Gids 10

6 maart t/m 12 maart
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Karbaat

Nou en of, helder en pakkend ! De omslagfoto van Krista van der Niet is letterlijk een stilleven en verbeeldt zowel het concept van de menselijke reproductie in het algemeen als die van het specifieke geval humoristisch en duidelijk zonder onsmakelijk te worden. Kortom, kon niet beter.

KEES ULENKATE, LEIDEN

Karbaat (2)

Een interessant interview met de maker van de nieuwe documentaire over Karbaat, Miriam Guttmann! Ik miste een verwijzing naar de podcast die in 2020 uitkwam, gemaakt door Jenny Kleeman. Zij deed, als Engelse, een vergelijkbaar onderzoek en noemde het The immaculate deception. Het luisteren waard.

SASKIA MOL

Lowtech

Regelmatig ontsnapt mij de kreet ‘Wat een kletskoek!’. Zo ook tijdens het lezen van het artikel ‘De toekomst heet lowtech’ (VPRO Gids #7, pag. 24) waarin sprake is van de term rocket stove mass heater.


Wat wij daar zien is een verbeterde Finn-oven (met Venturi-systeem voor maximale verbranding van alle ongewenste uitstoot) bekend uit Scandinavische landen, vergelijkbaar met de speksteenkachels uit Midden- en Oost-Europa. In de jaren tachtig werd deze kachel in Nederland geïntroduceerd door Sietze Leeflang van De Twaalf Ambachten in Boxtel, pionier op het gebied van kleinschalige, ambachtelijke toepassingen. Daarvoor al, in 1972, oprichter van De Kleine Aarde, eveneens in Boxtel.


Hij bouwde een Onderlandhuis, werkte met helofytenfilters, zonne-energie, warmtemuren, stralingswarmte etc, enfin, een pionier op verschillende terreinen van duurzaamheid, energiebesparing en wat we nu noemen ecologische of circulaire economie. De moeite waard om eens een documentaire aan te wijden: als voorbeeld hoe oude ideeën telkens weer op nieuw worden ‘uitgevonden’ en als nieuw worden verkocht misschien?

JAN BERKERS, DEURNE

NDR terug

Met de opfrisbeurt van de VPRO Gids in het eerste nummer van 2021, voegden we op veler verzoek de zender France 2 aan de programmapagina’s toe. Hiervoor moest de Duitse NDR het veld ruimen. Uit brieven en reacties blijkt dat veel lezers toch graag willen weten wat er op dit kanaal te zien is. Daarom wordt de programmering van NDR vanaf deze week weer toegevoegd aan de papieren gids. Een pagina verder kunt u de programmering van France 2 vinden. Alle actuele programmagegevens zijn overigens ook te bekijken via het vernieuwde overzicht op vprogids.nl/epg.

Waar is onze onvolprezen Boekenweekquiz gebleven?

Elk jaar verheugen honderden lezers van de VPRO Gids zich op de hondsmoeilijke Boekenweekquiz. Nu de Boekenweek is verschoven naar de zomer, schuiven wij mee. Zodat u, net als altijd, de antwoorden kunt opzoeken in de bibliotheek of boekwinkel.