VPRO Gids 9

29 februari t/m 6 maart
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Dos

‘Mannen zijn superijdel, zij laten tegenwoordig net zo vaak hun haar verven als vrouwen.’ Deze trivialiteit vertrouwde de uitbaatster van een kapsalon in mijn dorp mij toe. Ik keek daar van op, maar toch ook weer niet. Mannen dragen vandaag immers ook armbandjes en kettingen bij de vleet en zij tonen ons hun decolletés (twee of meer knoopjes open). Alles goed en wel, maar dat een van mijn favoriete stukjesschrijvers, een man die voor mij altijd een zekere puur- en soberheid belichaamde, zich er vandaag toe zet zijn voorheen parelgrijze dos in stemmig bruin te laten omzetten, is toch wel een beetje een schok. Gezien: in DWDD en op het fotootje in de VPRO Gids.

DAAN VAN DEN WALL BAKE , WEESP

Kapitalisme

Arjan Lubach vroeg zich op 16 februari in Zondag met Lubach af waar het naartoe gaat met het kapitalisme. Toen de mens valuta ging hanteren kende hij aan dat fictieve idee zo veel waarde toe dat het een wereldwijde overtuiging werd. Als gevolg hiervan moest iedereen zich corrumperen om te overleven en werd hypocrisie de meest lucratieve manier van leven – ten koste van elkaar en onze omgeving. Daarmee begon onze ‘beschaving’ een gat te graven dat steeds dieper wordt. Hierin is iedereen alleen nog maar verantwoordelijk voor zijn of haar eigen welvaart en overheerst het idee dat iemand pas meer heeft wanneer de ander minder heeft. De verantwoordelijkheid voor onze omgeving en elkaar hebben we daarmee losgelaten, want alles is ‘te koop’ in dit systeem. Uiteindelijk zal dit gat – onder het motto ‘problemen leveren meer geld op dan oplossingen’ – zo diep worden dat onze omgeving het niet meer aankan. Kortom: het liberale kapitalisme is een parasiet die zijn eigen gastheer ombrengt. Het gaat helaas niet meer alleen om het kapitalisme, maar om het voortbestaan zelf.

YVO KOBES, RENKUM

Hollands (2)

De voorkant van VPRO Gids #4 wordt in ‘Forum’ #7 omschreven als een onschuldig Hollands landschap dat dreiging uitstraalt. Het lijkt de heer Bonifatius Brattinga uit Westerdiepsterdallen (wat een prachtige namen) verre van Hollands, eerder Gronings of Zeeuws, en hij schrijft dat zijn interpretatie van het beeld is dat het niet dreigend is, eerder dat er na regen zonneschijn komt. Zoals vaak is niet altijd alles wat het lijkt. De prachtige foto van Duco de Vries laat volgens mij een aantal van de meer dan honderd gigantisch grote molens zien die momenteel geplaatst zijn/worden in de Wieringermeer, een polder in de kop van Noord-Holland. Er schijnt wel degelijk wat, alleen is het geen zon, maar een woud van rode lampen, want zodra het donker wordt, brandt er boven op elke molen een rode lamp én ook nog eentje halverwege. Deze lampen zijn tot op tientallen kilometers afstand te zien. Overdag is het ooit weidse landschap ingenomen door draaiende wieken en ’s nachts is de donkerte ingenomen door rode lampen. Wel degelijk dreiging dus, want deze vernieling van dit Hollandse polderlandschap kan toch niet zonder gevolgen blijven lijkt me. Om in het thema van het coververhaal van VPRO Gids #4 te blijven: ‘Er is wel voor minder een moord gepleegd.’

TREES VAN OERS-BOSCHMAN, WIERINGERWERF

Veters

In VPRO Gids #6 las ik Yasha’s veterverhandeling, maar laat er in Nijmegen nou een heel goede schoenmakerij zijn waar twee vrouwen werken: Tweehuysen, een familiebedrijf sinds 1933, vanaf 2000 door Gerard en Marianne G. voortgezet en in 2018 door dochter Saskia overgenomen. Onlangs was Sinan Can in de zaak, wellicht om veters te kopen, en hij was zeer verrast twee schoenmaaksters aan te treffen. Hij schreef er een leuk stukje over in de krant, dat zichtbaar voor alle klanten is opgehangen.

MARLIZ HUSTINX, NIJMEGEN