VPRO Gids 5

1 februari t/m 7 februari
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Rare jongens

‘Rare jongens, die Romeinen!’ Volgens de VPRO Gids (‘Eén slechte grap’, #3, p. 75) is deze ‘grap’ bedacht door René Goscinny, maar dat dit zo’n ijzersterke zin is, is meer de verdienste van de vertaler dan van de schrijver. Het origineel, ‘Ils sont fous, ces Romains!’ is veel minder leuk. ‘Die Romeinen zijn gek!’ had prima gekund, maar dat zou in het Nederlands nooit zo’n gevleugelde uitdrukking zijn geworden. Hulde voor de vertaler dus. Het blijkt nog niet zo gemakkelijk om erachter te komen wie dat is. In de albums staat het niet, en op de officiële website ook niet. Dat is merkwaardig, want de Asterix-boeken, in elk geval die van Goscinny, zijn door de vele talige grappen ontzettend moeilijk te vertalen. Dit huzarenstuk is voor de eerste twintig albums volbracht door Myriam Gianotten. Ere wie ere toekomt.

PAUL JANSE, LEIDEN

Red het internet?

I was stupefied. Bizarre uitspraken! Wereldwijd in het nauw. De noodklok luiden over het internet. Kunnen we het tij nog keren (‘Wereldwijd in het nauw’, VPRO Gids #3, p. 10). Toe maar. Er valt naar mijn mening helemaal niets te redden, niets te keren en niets te luiden. Het internet is great, great en nog eens great zoals het is. Zijn de scribenten old-fashioned en ingehaald door de tijd? We gaan toch geen censuur uitoefenen? De vrijheid van meningsuiting aan banden leggen? Welke rechtsorde wordt bedoeld? De totalitaire staat? Quis custodiet ipsos custodes. Ik ben idolaat van het internet. Ben nog nooit zo goed geïnformeerd geweest als de laatste vijftig jaren. Internet is een blessing. Pluriform, niet eenzijdig. Een domein voor alles en iedereen. Ook voor mensen met wie je het hartgrondig oneens kunt zijn! ‘Je ne suis pas daccord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusquau bout pour que vous puissiez le dire’ (Voltaire).

AD HOOGENBOEZEM, BAEXEM

Bezorging VPRO Gids

Normaal gesproken ontvangt u de VPRO Gids, afhankelijk van uw postcode, op dinsdag of woensdag. Door problemen bij Postnl lukt het helaas niet altijd de VPRO Gids op de afgesproken dag bij u te bezorgen. Wij zijn met Postnl in gesprek om ervoor te zorgen dat de bezorging zo snel mogelijk weer op het gewenste niveau komt. Mocht u de gids op woensdag nog niet hebben ontvangen, dan kunt u ons een mailtje sturen: publieksservice@vpro.nl. Wij zorgen er dan voor dat de gids zo snel mogelijk wordt nagestuurd.

Eindstation Auschwitz

Hartelijk dank voor de aan Eindstation Auschwitz bestede aandacht. Het boekje stond bij mijn ouders in de boekenkast. Als negenjarige heb ik het gelezen. Het maakte een onvergetelijke indruk op mij en ik heb het talloze malen herlezen. Na het overlijden van mijn ouders heb ik mij vaak afgevraagd waar dat exemplaar was terechtgekomen: mijn broer, mijn zus, een onbekende lener? Ook wist ik mij niet meer te herinneren dan: Auschwitz en een jonge arts als auteur. En dan de schok der herkenning in VPRO Gids #2 (’Vanachter de draad’, p. 82): de naam van de schrijver, de titel, het omslag. Meteen op boekwinkeltjes.nl gezocht, nog één exemplaar voor 249 euro. Toch meteen besteld, een ongeschonden uitgave die ik zal laten inbinden om haar voor het nageslacht te behouden. Daarin een opdracht die ik niet zonder in tranen te schieten kon lezen: ‘A. van Gelder, 24 Mei 1946. Ter gedachtenis aan mijn vader,moeder en zuster, welke het lot der vele Joden moesten delen en werden vergast.
Ben ik even gelukkig met mijn VPRO!

REINT LAAN, OOSTERLAND