VPRO Gids 48

28 november t/m 4 december
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Broekaert

‘Broekaert proeft Nederland’ (VPRO Gids #45, p. 10), heerlijk zo’n artikeltje. Het gaat over de smaak van onze bodem en dan weet je het wel. Dan krijg je zinnen als: ‘Wist je bijvoorbeeld dat van zand alleen maar lange dingen komen?’ Ik stel voor om Broekaert een vaste rubriek in de gids te geven En dan elke week weer gevuld met dit soort onzin. Heerlijk. Om van te smullen!

J. PLAS, ALMELO

Prachtroman

Zowel in het (overigens zeer lezenswaardige) artikel over Sophia Loren (VPRO Gids #46, p. 26, ‘Van tandenstoker tot filmicoon’) als in de recensie van de film The Life Ahead, blijft ten onrechte de prachtroman La vie devant soi van Romain Gary uit 1975 – waarop de film gebaseerd is – onvermeld. Ook vind ik dat de gelijknamige verfilming uit 1977, met een legendarische Simone Signoret als Madame Rosa, gememoreerd had mogen worden. Daarom hierbij alsnog.

MIRNA VAN DIJK, AMSTERDAM

Mondo (5)

Wat een onbevredigende reactie van de VPRO op het verdwijnen van Mondo. Het enige brede, informatieve culturele programma op de Nederlandse televisie, slechts één uur per week, moet verdwijnen omdat de kijkcijfers onvoldoende zijn!? Daarmee moet een minderheid (weer) wijken voor de meerderheid! Ik vind het niet alleen heel erg jammer, maar eigenlijk schandalig. Mondo wordt mijns inziens met de week beter en is daarmee bezig uit te groeien tot een iconisch cultureel tv-programma, zoals destijds Boeken en Vrije Geluiden. Om een onherstelbaar gemis (en mogelijk ledenverlies) te vermijden: Mondo moet blijven!

LOUS AKKERMAN, AMSTERDAM

Mondo (6)

Mondo opheffen. Daar schrik ik van. Met zoveel enthousiasme gebracht door Nadia Moussaid. Ja, het klopt, het is een andere opzet, maar altijd verrassend. We zien voor het eerst een combinatie van bekende en minder bekende kunstenaars. Een geweldige mix. Ook interessant voor een jonger publiek. Is het grote publiek er nog niet aan toe? Jammer. Er zijn al zo weinig kunstprogramma's 

ANNEMARIE UHLENBECK

Mondo (7)

Het enige programma, nou ja, Podium Witteman mag er ook zijn, waarbij enthousiasme en culturele verassingen van het scherm spatten. Fijne gasten die ruimte krijgen met elkaar in een goed gesprek te gaan. Dit programma gaat verdwijnen? De VPRO zegt dat kunst en cultuur een van de pijlers blijft van de VPRO. Doe er dan wat aan, in plaats van Mondo(od) te maken.

LOUIS VAN ERP, GEMERT

Thatcher

In het artikel ‘Monarchy in the UK’ (VPRO Gids #46, p. 32) staat te lezen dat ‘Thatcher werd weggestuurd door het parlement’. Dat is onjuist. Thatcher werd door haar eigen partij de laan uit gestuurd omdat zij de gehate Poll Tax wilde invoeren, en vooral omdat men haar zeer autoritaire gedrag al jaren méér dan zat was. In Groot-Brittannië kan een regerende partij de premier vrij geruisloos vervangen, zonder kabinetscrisis of verkiezingen. Min of meer hetzelfde is Theresa May overkomen. Bij ons is het moeilijk voor te stellen dat de VVD premier Rutte plotseling vervangt door Cora van Nieuwenhuizen (zou ze wel willen, haha!).

H.C. QUIST, KOOG AAN DE ZAAN

Abonnementsprijzen

De abonnementsprijzen van de VPRO Gids per 1 januari 2021


Jaarabonnement


€ 75,00 bij automatische incasso


€ 76,50 bij betaling per acceptgiro


Halfjaarabonnement


€ 39,00 bij automatische incasso


€ 40,50 bij betaling per acceptgiro


Kwartaalabonnement


€ 20,00 bij automatische incasso


€ 21,50 bij betaling per acceptgiro