VPRO Gids 46

14 november t/m 20 november
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Mondo

Wat krijgen we nu, VPRO?! Al bijna vijftig jaar zijn we lid van de VPRO. Tot de laatste snik dachten we. Maar nu lazen we dat Mondo wordt opgeheven. Eerst Vrije Geluiden en Boeken en nu dit kunstprogramma met een pareltje als presentatrice. Vanwege kijkcijfers. Hoe diep kun je zinken! Tot de laatste snik?

ROB SYLBING EN ANNEKE OLDENHUIZING

Mondo (2)

Zonet gelezen: de VPRO stopt met Mondo en denkt na over een alternatief. Ik denk graag mee en geef jullie gratis de voor de hand liggende oplossing: Boeken en Vrije Geluiden. Graag gedaan.

HENK KLEIN HESSELINK

Mondo (3)

Wat jammer nou toch! De netmanager van NPO 2 vindt Mondo ‘onvoldoende aansluiten bij het publiek’. Anders gezegd: de kijkcijfers zijn beneden de maat. Een vernieuwend programma als Mondo – gevarieerd opgezet in een aantrekkelijk format met bijzondere kunstenaars, goed samengesteld en prettig gepresenteerd door Nadia Moussaid – verdient beter dan deze platte redenering. Enige diepgang op cultureel gebied verdient ook een plekje in het publieke bestel. Er is al zo vaak gezwicht voor de gemiddelde smaak en voor ‘de intelligentie van de massa’ (geleend uit Désanne van Brederodes pamflet ‘Modern dedain’). Kom op zeg, gun Mondo de tijd om zich te ontwikkelen tot een programma voor liefhebbers en zendt het uit op een ander tijdstip: zondagmorgen, of tussen 21.30 en 23.00 uur. Als het volk alleen krijgt wat het al kent en leuk vindt, maakt het nooit kennis met het onbekende.

JOHN BLIJENBERG, WARNSVELD

Mondo (4)

De cultuur is op sterven na dood. Dansers worden stukadoor. Gelukkig hebben we de VPRO denk je dan, die zal in ieder geval in dat gat springen. Maar nee hoor! Geen toneel, geen concerten, geen opera en het geweldige cultuurprogramma Mondo moet weg. Waarom zou je eigenlijk nog lid blijven?

TITIA ETTEMA, VLAARDINGEN

Reactie van de VPRO

Na dit seizoen stopt het wekelijkse kunst- en cultuurprogramma Mondo. Helaas heeft de NPO na overleg met ons de conclusie getrokken dat Mondo onvoldoende aansluit bij het NPO 2-publiek. We vinden het erg jammer dat er geen vervolg zal zijn. Zowel in het televisieprogramma als op het onlineplatform van Mondo hebben we geprobeerd een nieuwe weg in te slaan en de kunst- en cultuurwereld in al haar facetten te vangen. Van grote namen tot aanstormende kunstenaars, van moderne dans tot de nieuwste boeken. We hebben Mondo met erg veel plezier en toewijding gemaakt en dat zullen we blijven doen tot de laatste uitzending, op 20 december 2020. Kunst en cultuur was, is en blijft een van de pijlers van de VPRO. 

Frankenstein

In ‘Kikkerproef’ (VPRO Gids #44, p. 90) maakt Jurgen Tiekstra gewag van het feit dat het monster in Mary Shelleys boek Frankenstein tot leven gewekt wordt met 'een stoot elektriciteit'. Dit is echter een wijdverbreid misverstand. Zij brengt dit nergens in verband met elektriciteit, al wordt dit in alle Frankensteinfilms echter wel getoond. In de originele versie staat '(…) I might infuse a spark of being into the lifeless thing', maar aangezien er niet gerept wordt over elektrische apparaten moeten we deze passage niet letterlijk nemen. Hoewel Shelley zeker geïnspireerd was door Galvani’s proef laat zij in het midden hoe het wezen tot is leven gewekt. Volgens mij omdat zij het verhaal vertelt vanuit professor Frankensteins perspectief, die na zijn vreselijke ervaring met het monster geen enkele hint wil geven hoe hij dit tot leven heeft gewekt.

ARTHUR FRANSSEN, MAASTRICHT