VPRO Gids 41

10 oktober t/m 16 oktober
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Tony Soprano

Foutje? Vergissing? In het artikel over de podcast Talking Sopranos (VPRO Gids #40, p. 20, ‘Aan tafel bij de Soprano’s’) zit Bobby ‘Bacala’ Baccalieri (Steve Schirripa ) als eerste links op de foto. Tony Soprano ( James Galdolfini ) is de derde van links. Gandolfini overleed in 2013 trouwens op 51-jarige leeftijd aan een hartaanval in Rome – in het land van de maffia.

GONDA ALEIDA BLOKKER, AMSTERDAM

Lezen met Lubach

Arjen Lubach en zijn redactie verwarren leesplezier met leesnut. Velen vinden lezen niet (meer) zo plezierig. Die velen kijken wel veel series, ze bingen zelfs. Kijkplezier in plaats van leesplezier. Vroeger, zo demonstreerde Lubach zondag 27 september jl. in Zondag met Lubach, kwam dat plezier van Karl May-boeken. Ach ja, niets mee mis toch? Over lectuur en literatuur worden in het onderwijs geen begrijpend-lezen-vragen gesteld van het type ‘wat is het verband tussen alinea 2 en 3?’ – gelukkig maar. Vraag nu (jonge) mensen of ze goed kunnen lezen nuttig vinden. Natuurlijk doen ze dat: bijsluiters, werkinstructies, ondertiteling, reisinformatie, alles op Facebook – op papier of op het scherm, wie heeft dit niet nodig? Alleen houdt dit nut niet op bij het ontcijferen van het alfabet of vloeiend kunnen voorlezen. Je moet ook redeneringen kunnen volgen, verbanden kunnen zien, tegenspraken ontdekken. Kortom, begrijpend lezen. Van dit onderwerp weet ik redelijk wat af. En het item in Zondag met Lubach deugt niet. Voortaan kijk ik met wantrouwen naar zijn onthullingen en kritiek. Jammer.

ELLY MÖNNICHMANN, AMSTERDAM

Retour

Uitstekende reportage van VPRO Tegenlicht over het online winkelen in ons land (NPO 2, 27 september jl.). Prima dat jullie daar op televisie en in VPRO Gids #39 (p. 14, ‘Wat gratis retourneren kost’) ruimschoots aandacht aan besteden. Eigenzinnige journalistiek die we in ons land hard nodig hebben. Door deze reportage dringt het pas echt goed door wat een desastreuze uitwerking dit fenomeen heeft op milieu en landschap. Het is de hoogste tijd dat er op Europees niveau actie tegen wordt ondernomen. Brussel moet hiervoor zo snel mogelijk wetgeving invoeren en de consument flink laten betalen voor retourneren van bestelde producten. Hierdoor krijgen we veel minder milieubelasting en foeilelijke dozen langs de snelweg!

TON VERBEEK, ZWOLLE

Wet van Murphy (3)

De wet van Murphy is geen wet van in beton gegoten regels of wetmatigheden en Murphy zegt evenmin dat elke storing aan een vliegtuig meteen een catastrofe inleidt. Dat als er iets fout gaat er vaak een kettingreactie aan dingen die fout gaan op gang wordt gebracht, is niet Murphy’s law maar een populaire variant daarop die ten onrechte aan hem wordt toegeschreven. De wet van Murphy is weinig meer dan het constateren van een self-fulfilling prophecy. Lang voordat Murphy zijn uitspraak deed (‘anything that can go wrong, will go wrong’), kende deze ‘wijsheid’ bovendien al vele varianten. Niets nieuws onder de zon en ook niets buitengewoon intelligents. Murphy’s law is een vorm van lapalissade, een voor de hand liggende waarheid als een koe, die zich dagelijks vele malen manifesteert en waartegen weinig in te brengen valt.

TON TEN BARGE, DE HEURNE

Wet van Murphy (4)

Natuurkundige Robert Matthews won in 1996 de Ig Nobelprijs voor zijn onderzoek dat aantoonde dat het logisch is dat de beboterde of bejamde kant op het tapijt terecht komt. Overigens nuanceerde Murphy zijn boterhamstelling (geen beschuit) al door te stellen dat de kans dat de beboterde kant naar beneden valt samenhangt met de prijs van het tapijt.

SWIER OOSTERHUIS