VPRO Gids 4

25 januari t/m 31 januari
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Mondo

Mooie eerste uitzending! Ik vraag mij alleen af waarom er publiek aanwezig is. Overbodig en veelal hinderlijk, zoals ook bij vele andere praatprogramma's.

GERDA ANDRIESMA, SCHOORL

Boomer

Even een reactie op Mondo: als je nu zo je best doet om woke te zijn, moet je niet zeggen ‘zestigplussers, boomers dus’. Boomer is geen neutraal woord. Het is een belediging. Als je dan toch bij ieder woord op eieren moet lopen, neem dit woord er dan ook maar bij.

ANKA VOSKUILEN , EEMNES

Stom wijf

Esther Gerritsen meldt dat tegemoetkomende fietsers haar blijkens hun blikken ‘een stom wijf’ vonden toen ze al fietsend een ingewikkeld telefoongesprek voerde en daardoor hinder, en dus gevaar, veroorzaakte (’Telefoneren’, VPRO Gids #3, p. 13).

Als je het zo leest vond ze dat ze dit best mocht doen, omdat er iets erg belangrijks mee gemoeid was. Als je zo redeneert dan verschaf je iedereen altijd een excuus om de regels aan de laars te lappen en ben je dus inderdaad als ‘een stom wijf’ bezig. 

O.L.E. JONGMANS, WATERINGEN

Mondo (2)

Mondo, het geweldige nieuwe programma dat veel méér zou zijn dan boeken... Ik keek zaterdagavond vol verwachting en wat zag ik? De zoveelste hapsnaptalkshow. Jammer, misschien moet het nog wennen, maar dit soort programma's wil te veel in een uur proppen. Juist die rust en diepgang van een programma als Boeken mis ik.

RENÉE VAN DER HAAR, AMSTERDAM

Buitenlandselectie

Wat heerlijk dat ik nu in de VPRO Gids elke dag zwart-op-wit kan lezen dat BBC Radio 3 om 8.00 uur Breakfast uitzendt, NDR Kultur om 6.00 uur Klassisch en Klara om 7.00 uur Espresso – zonder enige toelichting. Veel beter dan die inhoudelijke stukjes van deskundige muziekkenners over bijzondere programma’s.

ESTHER BRULS, TILBURG

Buitenlandselectie (2)

Het duurde even voor ik het zag, maar ik ben blij dat in de VPRO Gids weer meer informatie over buitenlandse radioprogramma’s wordt vermeld. Summier weliswaar, maar toch meer dan geruime tijd het geval is geweest. Dank!

LEEN VAN KLEIJ, HOOGEVEEN

Puinhopen

Een beter moment voor de uitzending van de documentaire De puinhopen van Irak had de VPRO zich niet kunnen wensen (VPRO Gids # 1, p. 18-21). Vrijwel altijd als de media met nieuws over het Midden-Oosten komen, wordt de kijker ondergedompeld in een poel van ellende: bloedige (burger)oorlogen, vluchtelingen, aanslagen, rivaliserende groepen en corrupte leiders.

Aangezien dat nieuws alleen maar bijdraagt aan de negatieve beeldvorming over moslims en de Arabische wereld in het Westen, is het goed dat er een documentaire wordt gemaakt waarin het dagelijks leven centraal staat.

Dankzij Sakir Khader komen we in aanraking met ‘gewone’ mensen die moeten leven in een land dat nog steeds de littekens van Saddam Hoesseins terreurregime en de gruwelijke oorlogen tegen de VS en draagt, maar die desondanks hun vriendelijkheid en gastvrijheid niet verliezen, ook niet tegenover ‘vreemdelingen’. Zoals ik in het verleden tijdens bezoeken aan Syrië en Iran al heb ondervonden, gaat achter de harde façade van de staat een zachte kern van ‘gewone’ mensen verscholen.

ALBERT KORT, ’S-HEER HENDRIKSKINDEREN