VPRO Gids 31

1 augustus t/m 14 augustus
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Typhoon

Enter de nieuwe generatie. Typhoon (VPRO Zomergasten, 19 juli jl.) herinnert zich wat mensen zijn: bewustzijn, energie, liefde. Vage, onbegrijpelijke shit. Ook Janine begrijpt het niet. Haar religie is de rede, het verstand en de wetenschap. Religies werken met overtuigingen, regels en conclusies. En Typhoons boservaringen, hoe kunnen we die toch labelen? Spiritualiteit? Ondertussen heeft de halve planeet dit soort onverklaarbare ervaringen. We hebben de verlichting van ons verstand wel gehad en sommigen pakken door: de verlichting van het hart. Het is én-én. Je kunt De Grote Puzzel oplossen én beseffen dat je ziel bent. Typhoon voelt dat tot in zijn cellen. Hij heeft het lijntje naar zijn oorsprong open staan. Kijk maar in de gids. 

VERONIQUE CORJANUS , BERGSCHENHOEK 

Typhoon (2)

Ik heb nog nooit gereageerd op een programma, maar ik wil toch even laten weten dat ik de eerste Zomergasten-avond heel bijzonder vond. Ik had nooit van Typhoon gehoord, maar wat een uitstraling! Zo echt, zo eerlijk, zo kwetsbaar. Soms leek het een beetje EO-achtig te worden, maar het kwam van binnenuit. Erg leuk en aanstekelijk, bijzondere man hoor. Janine doet het ook heel goed, puur en geïnteresseerd. Hulde!

ELLY BOONE, KATS (ZLD)

Kernenergie (4)

‘Energiebesparing is geen oplossing en op de lange termijn zinloos,’ aldus Albert van Dalen (‘Forum’ #27/28). Er is geen energieprobleem. Er is geen klimaatprobleem. Er is geen virusprobleem. We zijn gewoon met te veel mensen op deze planeet. En zelfs nu, met lapmiddelen als een halve Noordzee vol windmolens en een anderhalvemetersamenleving tot het vaccin dat nooit komt, dringt het niet door. Als ons aantal verdubbelt is energiebesparing inderdaad geen optie, maar volgens Van Dalen kun je met zonne-energie opgewekt in de woestijn zonder vliegschaamte zo veel vliegen als je wilt. Het hoogste doel is schaamteloos vliegen?! Gek hè, dat alles ‘naar de klote’ gaat?

RUDOLF HULSHOF

Liberaal erfgoed

Stomverbaasd was ik toen ik las dat de JOVD Inez Weski in 2011 tot Liberaal van het Jaar heeft uitgeroepen vanwege haar verzet tegen de groeiende invloed van de overheid (VPRO Gids # 29/30, p.15). Dat liberalen zich verzetten tegen overheidsbemoeienis is namelijk onjuist, want deze ideologie was een reactie op het absolutisme van de vorsten. De liberalen keerden zich niet tegen een sterke overheid, maar wel tegen een machtsconcentratie binnen die overheid. In de negentiende eeuw waren het liberalen die de macht van de overheid versterkten door zich in te zetten voor invoering van de leerplicht en uitbreiding van de sociale wetgeving. Het was geen toeval dat de eerste sociale wet in ons land (Kinderwetje van Van Houten) werd ingediend door een liberaal politicus. Met deze collectieve voorzieningen drong de overheid steeds dieper door in de levens van de burgers. Kennelijk willen de liberalen van nu een deel van het eigen erfgoed afbreken.

ALBERT KORT , ’S-HEER HENDRIKSKINDEREN

Kralingen (2)

De heer Huijts meldt in ‘Forum’ #29/30 dat sigarettenfabriek Laurens het alleenrecht had op verkoop bij het Holland Pop Festival. Ik herinner mij dat er halve pakjes Roxy-sigaretten werden uitgedeeld, maar ik weet niet of die uit de Laurensfabriek kwamen. Ook schrijft Huijts dat er 100.000 bezoekers waren. Dit is een hardnekkig gerucht, het waren er ruim 40.000. Over blowen: in 1971 werkte ik bij Van Rossem, groothandel in tabaksartikelen, waar een vertegenwoordiger van sigarenfabriek Willem II mij vertelde dat het bedrijf in Mexico 200 hectare grond had aangekocht met daarop marihuanaplanten. Dit, vooruitlopend op de aanstaande legalisering van softdrugs in Nederland. Die legalisering ging toen niet door, maar het was wel actueel.

TIM HINTERDING, BRONCKHORST