VPRO Gids 27

4 juli t/m 17 juli
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Leonie Brandt

Bij het doorbladeren van VPRO Gids #26 lees ik naast een grote foto van Fien de la Mar op p. 26 de titel ‘Hoog spel’. Daaronder lees ik onder meer ‘actrice en spionne’. Vanwege een verhuizing is het hier een drukte van belang; tijdens het bladeren gaat de bel en ik leg het artikel terzijde. Die middag tijdens het pakken getobd over Fien, die blijkbaar naast alles waarvoor ze uit het raam sprong ook nog eens een carrière als spionne achter de rug had. Pas tegen middernacht las ik dat het desbetreffende artikel over Leonie Brandt ging. Was er geen foto van deze dame te vinden?

SASKIA MOSIES

Dubbelconcert

Nog altijd een beetje spijt dat ik daar niet bij was (‘Vrijstaat Kralingen’, VPRO Gids #25, p. 22). Wel was ik bij veel popconcerten in Het Concertgebouw. Onder meer bij Lou Reed, Dr. Hook & the Medicine Show, Aretha Franklin, B.B. King en... het dubbelconcert van Jefferson Airplane en The Doors. Twee dagen achter elkaar. Eerste dag Jefferson Airplane voor de pauze en The Doors erna en de volgende dag andersom. Ik was er de eerste dag, net als Berry Visser, die ik nog ken uit de tijd van Famos, het culturele jongerencentrum in de Vondelstraat. In mijn oude beschilderde 2CV heb ik zijn geluidsapparatuur nog verhuisd naar zijn café in Delft. Maar ik ben van de cijfers, dus ik moet toch even corrigeren dat het dubbelconcert niet in 1967 was, maar in 1968. Overigens wel een heel leuk artikel.

HAN KOPPELAAR, PURMEREND

Kernenergie (3)

Volgens Arnout Jaspers kost het maken en onderhouden van zonnepanelen meer energie dan het oplevert (VPRO Gids #22, p. 28, ‘De retorische boemerang’). Dit geldt voor zonne-energie in Nederland, dat heeft ook geen enkel praktisch nut. Er is maar één manier om het wereldenergieprobleem op te lossen, namelijk op grote schaal zonnecentrales bouwen in de woestijnen. Er is daar een overvloed van energie voorhanden. Energiebesparing is niet de oplossing en is zinloos op de lange termijn. Met zonne-energie opgewekt in de woestijnen kun je zo veel vliegen als je wilt, dus geen vliegschaamte meer.

ALBERT VAN DALEN, MAASTRICHT

Dylan (4)

Naar aanleiding van Dylan (3) in ‘Forum’ #25 wil ik graag even delen dat ik in het kader van de feiten graag geweten had wat nou toch die privéafspraken waren die voor Dylan prevaleerden boven het ophalen van de Nobelprijs voor de Literatuur op de dag van de uitreiking. Een geboekte studio voor de opnames van een op muziek te zetten stukje literatuur of een belofte thuis te zijn als de kat moet jongen zou voor mij nogal wat uitmaken als ik fan zou zijn. (Waarbij ik wil aantekenen dat het laatste mijn bewondering voor hem zou doen toenemen.) Ik ben niet zo geïnteresseerd in Dylan, maar wel ontzettend nieuwsgierig naar die privéafspraken.

NIENKE SUGEETA NOORDENBOS, UITHUIZEN

Programmagegevens VRT

De VRT heeft vlak voor de zomer besloten de levering van programmagegevens drastisch te wijzigen. Voortaan ontvangen we de gegevens nog maar net op tijd voor verwerking. Voor onze zomerdubbelnummers betekent het dat we onvoldoende informatie hebben over de week van 11 tot 17 juli. Alle rtv-gidsen ondervinden hier hinder van en hebben vergeefs gepleit voor herstel van de levering zoals die was. Voor actuele programma-informatie van de VRT voor de week van 11 tot 17 juli verwijzen we naar vprogids.nl/epg. Onze excuses voor dit ongemak.

De redactie