VPRO Gids 19

9 mei t/m 15 mei
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Moessorgski (2)

Als reactie op het artikel ‘Klankkleur’ van Martin Kaaij (VPRO Gids #15, p. 66) schreef Anton van Atten terecht dat de Schilderijententoonstelling van Moessorgski is en niet van Rimski-Korsakov (‘Forum’ #18, ‘Moessorgski’). De juiste titel van dit prachtige werk is echter Schilderijen van een tentoonstelling (Pictures of an Exhibition, Tableau d'une exposition).

ALDO ZIMET, APELDOORN

Moessorgski (3)

In een brief aan u wordt gewag gemaakt van een muziekstuk geassocieerd met een verkeerde componist (‘Forum’ #18, ‘Moessorgski’). Het stuk wordt in de brief vermeld als Schilderijententoonstelling. Ik ken het stuk echter als Schilderijen op een tentoonstelling. In het eerste geval gaat het vooral om de tentoonstelling, in het laatste vooral om de schilderijen. Volgens mij toch net even belangrijker.

PAUL BOUWMAN, DEN HAAG

Pluim

De brief van de heer of mevrouw Bos in ‘Forum’ #18 ( ‘Blaadje’) triggert mij om ook maar eens een pluim uit te delen. Tot mijn pensioen las ik de VPRO Gids eigenlijk niet: ik gebruikte hem ‘alleen’ maar als tv-gids. Echter na het ingaan van mijn pensioen ben ik ook de artikelen gaan lezen en was blij verrast. Inderdaad uitstekende artikelen, zeker voor in kunst en cultuur geïnteresseerden. Mijn abonnementsgeld en de extra bijdrage worden uitstekend besteed. Dus ook ik ben zeer blij met uw ‘blaadje’. Overigens wordt de gids keurig op dinsdag of woensdag bezorgd. Nog een pluim dus, maar dan voor PostNL.

FRANK HENDRIKS, ZOETERMEER

Verhagen

Niet omdat hij uit dezelfde provincie komt als ik, maar wel dankzij het geruchtmakende interview dat hij in 1979 voerde met de Zwarte Weduwe kan de onlangs overleden dichter Verhagen voor mij niet meer stuk (VPRO Gids #17 #, p. 8). Ik weet dat dit interview hem destijds niet in dank werd afgenomen. Zo zou hij te veel begrip en zelfs enige sympathie hebben gehad voor de weduwe van de beruchte nazi Rost van Tonningen, die nog steeds geloofde in het nationaalsocialistische gedachtegoed. Vele kijkers spraken er dan ook schande van. Hoe was het mogelijk dat zo’n mens in de gelegenheid werd gesteld onverbloemd voor haar perverse denkbeelden uit te komen, en dat nog wel tijdens een uitzending van een progressieve omroep als de VPRO? Wat deze critici echter ontging, was dat Verhagen door zijn empathische benadering de Zwarte Weduwe uit haar tent wist te lokken en er op die manier in slaagde aan te tonen dat het nationaalsocialistische virus nog steeds niet was bedwongen.

ALBERT KORT, ’S-HEER HENDRIKSKINDEREN

Wedstrijd

Een reactie op het stukje ‘Een Joods ketje’ (VPRO Gids #17, p. 66), betreffende het programma Kinderen van de Holocaust dat dinsdag 28 april werd uitgezonden op Canvas. Verbazingwekkend dat hoogleraar Kees Ribbens van het Niod de volgorde van de televisiereeksen Kinderen van de collaboratie, Kinderen van het verzet en Kinderen van de Holocaust koppelt aan hoeveel beter wij Nederlanders vertrouwd zijn met de Jodenvervolging. Die wedstrijd hebben we toch maar mooi gewonnen.

KEES SLEGT, AMSTERDAM