VPRO Gids 18

2 mei t/m 8 mei
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Blaadje

Ik wil graag reageren op de column ‘Blaadje’ van Hugo Blom (VPRO Gids #13, p. 5). Als (bijna)-niet-televisiekijker gebruik ik de VPRO Gids al geruime tijd als weekblad. De vele interessante artikelen maken dat ik mijn abonnement gewoon lekker behoud. Ik lees over boeken, films, kunst en cultuur en over alles wat maatschappelijk relevant is en bekijk (soms weken later) wat er zoal op tv is geweest. Heerlijk zijn de boek- en filmbesprekingen en de diverse columns, en echte hoogtepuntjes zijn de bespiegelingen van Martin Kaaij over klassieke muziek; deskundig, informatief, origineel, vaak grappig en altijd fraai geformuleerd. (En ik mis ze wel, die verdwenen nootjes bij de radiozenderkolom.) Dus, Hugo Blom en thuiswerkende redactieleden, ik ben heel blij met het verschijnen van jullie ‘blaadje’!

A.F. BOS, ZWOLLE

Hermans

Wie het advies van Arnon Grunberg inzake het oeuvre van W.F. Hermans volgt (VPRO Gids #17, ‘Yasha’, p.31) en hem tot en met Nooit meer slapen leest, mist niet alleen de novellenbundel Een wonderkind of een total loss, waaruit Grunberg citeert. Ook de in 1971 gepubliceerde roman Herinneringen van een engelbewaarder blijft dan ongelezen. Na Tranen der acacia's (1949) en De donkere kamer van Damokles (1958), kan Herinneringen beschouwd worden als Hermans’ derde WOII-roman. Waar in Acacia's en Damokles de handelingen zich over een aantal jaren uitstrekken, heeft Hermans in Herinneringen kans gezien om het drama in het korte bestek van de meidagen van 1940 te laten voltrekken. En dat alles vanuit het originele perspectief van een beschermengel, die – wanneer het verhaal van start gaat – op de schouder van de hoofdpersoon gaat zitten. Lezen dus, dit hoogtepunt in het werk van Hermans.

HANS KOENEN, AMSTERDAM

Moessorgski

In het artikel ‘Klankkleur’ (VPRO Gids # 15, p. 66) van uw, overigens uitstekende, redacteur Martin Kaaij is sprake van een De schilderijententoonstelling van Rimski-Korsakov. Naar mijn beste weten heeft Rimski-Korsakov nimmer een dergelijke compositie geproduceerd. De schilderijententoonstelling die de meesten van ons kennen is die van Modest Moessorgski. Overigens vooral bekend geworden door de geniale orkestratie van Ravel.

ANTON VAN ATTEN, ROTTERDAM

Timothy

Volkomen terecht, de aandacht voor Ella van Poucke (VPRO Gids # 15, p. 58, ‘Cello op slippers’). Broertje Timothy wordt daar alleen wel ernstig tekort gedaan met de opmerking dat hij een professionele balletcarrière nastreeft. Timothy van Poucke danst al vier jaar bij het Nationaal Ballet. In zeer korte tijd is hij in de rangen opgeklommen: van achtereenvolgens junior company, élève, corps de ballet en coryphée naar grand sujet. En afgelopen december danste hij reeds zijn eerste solistenrol, in De notenkraker. Een balletcarrière die nu dus al succesvol genoemd mag worden.

INEZ BRANDSMA 

Bezorging VPRO Gids

Normaliter komt de gids op dinsdag of woensdag bij u in de bus. Als gevolg van de maatregelen in verband met de coronacrisis kan PostNL niet langer garanderen dat de gids tijdig bij u wordt bezorgd. We begrijpen dat dit heel vervelend is. PostNL doet er alles aan om ervoor te zorgen dat u de gids in ieder geval voor de ‘startzaterdag’ in huis heeft. Wilt u niet met lezen wachten tot het weekend? De VPRO Gids staat iedere week vanaf dinsdag al online op vprogids.nl. Voor het meest actuele overzicht van de programmering verwijzen we u graag naar het gratis overzicht op vprogids.nl/epg.

Lees het volledige bericht op vprogids.nl/actueel.