VPRO Gids 14

4 april t/m 10 april
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

VPRO Gids en corona

Ook voor de VPRO Gids heeft de verspreiding van het coronavirus mogelijk impact.

Productie en bezorging

Voor de productie en bezorging van de VPRO Gids zijn we afhankelijk van een aantal externe bedrijven. Die doen er gelukkig alles aan om de gids te blijven drukken en bezorgen. Maar omdat we niet weten hoe de ontwikkelingen rond corona zullen gaan, houden we er rekening mee dat de productie en/of bezorging op zeker moment wel eens zou kunnen stokken.

vprogids.nl

Dit is de onlinegids waar u als abonnee gratis toegang heeft tot de volledige inhoud die we normaal gesproken ook in de papieren gids publiceren. Hierover heeft u eind vorig jaar bericht van ons gekregen en een groot aantal lezers heeft sindsdien het gratis digitale abonnement geactiveerd.

U nog niet? U kunt dit alsnog heel eenvoudig doen met de activatiecode die u destijds heeft ontvangen. Voor de zekerheid sturen we u binnenkort een nieuwe mail over vprogids.nl met instructies over het activeren van uw gratis digitale abonnement.

Inhoud

De redactie werkt ondertussen bijna volledig thuis en doet haar uiterste best ook deze weken een mooie en interessante gids voor u te maken. De programmering van alle lineaire radio- en televisiezenders, nationaal en internationaal, is echter onderhevig aan tal van wijzigingen die we hoogstwaarschijnlijk niet allemaal tijdig doorkrijgen en kunnen verwerken.

Het kan dus voorkomen dat programmatitels en/of uitzendtijden niet correct in de kolommen van de gids staan. Hiervoor vragen we uw begrip. Voor het meest actuele overzicht van de programmering verwijzen we u graag naar vprogids.nl/epg. Dit overzicht is altijd voor iedereen gratis toegankelijk.

REDACTIE VPRO GIDS

Magere jaren (2)

Terecht wijst Anne-Marie Rutgers erop (’Forum’ #13, ‘Magere jaren’) dat in Genesis de zeven magere jaren op de zeven vette volgen, maar dat over het vervolg niets gezegd wordt. Gelukkig hebben we altijd nog de sardonische humor van Heinrich Heine: ‘Nach den fetten Kühen kommen die magern, nach den mageren gar kein Fleisch’ (‘Na de vette runderen komen de magere en na de magere helemaal niets meer’).

ROLF STROOTMAN, UTRECHT

Brahms

Voor een genuanceerder perspectief: Brahms componeerde zijn Haydnvariaties oorspronkelijk voor twee piano's (VPRO Gids #13, p. 58, ‘In de huid van Haydn’). Op verzoek van zijn uitgever, Simrock, heeft hij er een orkestratie van gemaakt. Ook het Pianokwartet in f-klein is zijn leven begonnen voor twee klavieren, als Sonate f-moll. Wat de oorspronkelijke versies misschien missen aan klankkleur, winnen ze ruimschoots aan pregnantie en dramatiek. Nog steeds zeer de moeite waard in de vertolking van de gebroeders Kontarsky.

DIRK JACOB HAMOEN, MAKKUM

Suikers

Weer een zogenaamd interessante opmerking over suikers (’Forum’ #13, ‘Toekomstmenu’): de appel van Eva zat vol suikers. Uiteindelijk heeft de briefschrijver het wel begrepen: in de appel zitten onder meer volwaardige en natuurlijke suikers. Voedselkundigen, fundamentalisten volgens de briefschrijver, waarschuwen ook alleen maar voor de grote hoeveelheid geraffineerde suikers en chemische zoetmiddelen die in het voedsel gestopt worden. Deze zijn niet goed voor de lichamelijke gezondheid en hieruit komt dan ook heel veel ongemak voort. Meer dan u denkt. Het is jammer dat dit soort reacties nog steeds aandacht krijgt.

E.M. EN L.A.M. TE POELE, HAARLEM