VPRO Gids 12

21 maart t/m 27 maart
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Nancy Friday

Ik heb de uitzending van Nooit meer slapen waarnaar verwezen wordt in het artikel ‘Seks is kwetsbaarheid’ (VPRO Gids #10, p. 58) niet beluisterd, maar in het stuk lees ik nergens dat Diepe gronden-auteur Nancy Friday in 1980 het boek Men in Love publiceerde. In 1992 verscheen het bij A.W. Bruna Uitgevers in een Nederlandse vertaling onder de titel Mannen en liefde: De erotische fantasiewereld van mannen onthuld.

Citaat uit het artikel van Colin van Heezik: ‘Waar Friday in Diepe gronden (1970) alleen fantasieën van vrouwen had gebundeld, besloten De Man en zijn coauteur, seksuologe en psychologe Mariëlle de Goede, in Yes, Please! ook die van mannen mee te nemen.’

Daarmee wordt Friday wel erg tekortgedaan: Mannen en liefde is een boek met veel en verregaande erotische fantasieën van uitsluitend mannen, per thema door de auteur voorzien van psychologische interpretaties. Het artikel suggereert op zijn minst dat dit boek niet bestaat, maar het staat in mijn boekenkast. 

Ik ben benieuwd wie er niet van op de hoogte was (of waren): de schrijver van het artikel, Colin van Heezik, of de auteurs van Yes, Please!, Lucas De Man en Mariëlle de Goede?

KERSTIN VAN WIJK, AMSTERDAM

Uitlaatgassen

Gaarne vestig ik uw aandacht op VPRO Gids #8. En wel op de toelichting bij het BBC 1-programma Inside Out op maandag 24 februari: (...) de uitlaatgassen van klanten en hun auto's.

T. MOODY, DEN HAAG

Alfamannetjes

Na de overweldigende belangstelling vorig jaar voor honderd jaar kiesrecht voor vrouwen (alle omroepen overigens) kwam de VPRO op 8 maart, Internationale Vrouwendag, met een documentaire over alfamannetjes. De strijd is nog niet gestreden blijkbaar.

LISELOTTE TER POORTEN, MAASTRICHT

Baan (2)

De reactie van u, mevrouw Roos Panis (’Forum’, #11), is gebaseerd op aannames die mijns inziens over u zeggen dat u naarstig zoekt naar zaken die als rolbevestigend (en dus afkeurenswaardig) gekwalificeerd kunnen worden. In de eerste plaats suggereert u dat Elja Looijestijn de eerste vraag aan Sophie Derksen (’Hoe heb je deze baan bemachtigd?’) niet aan een man zou hebben gesteld. In de tweede plaats suggereert u dat Sophie Derksen de vraag als storend (want rolbevestigend) zal hebben ervaren, maar niet de moed heeft gehad er iets van te zeggen. ‘Kom op!’ bijt u haar toe. U projecteert op twee manieren iets van uw (blijkbaar grote) eigen gevoeligheid op twee vrouwen.

HANNIE STOEL, 'S-HEERENBROEK

Miskend

In VPRO Gids #11 schrijft Arnon Grunberg bij punt 8 van zijn column ‘Voetballerij’: ‘Al die schrijvers die zich miskend voelen, moeten eens goed en langdurig denken aan de voetballers van Helmond Sport.’ Helemaal waar, en dat geldt ook voor supporters. Want terwijl de club van 1998 tot 2014 liefst twaalf keer de play-offs bereikte, is het huidige seizoen het zevende op rij dat pet is. Hoewel niet meer gelovig of kerkelijk houd ik me maar vast aan het Bijbelse gezegde: na zeven magere jaren volgen de zeven vette!

LEO DE BRUYN, HELMOND

Herstel

Kees Boonman (‘Binnenstebuiten’, VPRO Gids #11, p. 90) telt niet 75 maar 65 jaren.