VPRO Gids 1

4 januari t/m 10 januari
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Seks stuk

Wat je noemt vrijzinnig protestants, zo'n documentaire als Mijn seks is stuk (NPO 3, 11 december). De titel moest waarschijnlijk zijn ‘Mijn seksleven is stuk’, maar dan nog vraag ik mij af wat Lize eigenlijk wilde – afgezien van aandacht voor haar exhibitionistische klaagzang. Oplossing: méér aandacht. Maar dan wel buiten beeld.

GERARD VAN DER MEIJDEN, WIJK AAN ZEE

Psychocandy

Wat leuk en goed dat Lotje IJzermans weer te horen is! Met de podcast Psychocandy brengt ze met haar team de opwindende sfeer van de woensdagmiddag van VPRO-radio uit de jaren tachtig en negentig – radio waarvoor je thuisbleef – weer bijna helemaal terug. Bijna, want nu kun je dus luisteren waar en wanneer je maar wil. En Fons Dellen doet niet mee. Maar gebleven is haar liefde voor muziek. Met naast nieuwe releases ook oude klassiekers en liveopnames, interessante gesprekken met muzikanten én anekdotes over haar belevenissen in de muziekwereld, waar ze nu met zelfspot op terug kan kijken. Dochter (17) slaat ook geen aflevering over.

MARTEN LEURDIJK, HILVERSUM

Bloody Mary

In VPRO Gids #50 las ik op p. 66  in het begeleidende stukje bij Secrets d'histoire op TV5 Monde dat Bloody Mary (Maria 1 van Engeland) een dochter was van Henry Vll. Da klop nie. Zij was z'n kleindochter. Haar vader was the almighty Henry Vlll.

B. KRUIZE, VELP

Internetbankieren

Doorgaans kijk ik met veel plezier naar Zondag met Lubach, maar dat was op zondag 15 december toch even wat minder. Dit betrof de trend dat het op steeds meer plekken onmogelijk is met contant geld te betalen. Door kritiek hierop voor te stellen als enkel een probleem van ouderen die te beroerd zijn om met hun tijd mee te gaan, wordt een belangrijk punt gemist. Contant geld biedt de mogelijkheid om anoniem en rechtstreeks – dus zonder tussenkomst van banken en andere betrokkenen bij de transactieverwerking – te betalen. Heb ik wat te verbergen dan? Nee, maar afgezien van het feit dat u of ik niet bepalen wat je misschien beter kunt verbergen, heeft een ander niets te maken met hoe, waar of wanneer ik mijn geld uitgeef. Privacy en keuzevrijheid in de omgang met geld opgeven in naam van de vooruitgang lijkt mij kortzichtig.

CARLA VAN ROOY, NIJMEGEN

Internetbankieren (2)

Ik ben een groot fan van Arjen Lubach. Hij weet veel nieuws op scherpe wijze te analyseren en misstanden te ontmaskeren. Maar het item over ouderen die niet moeten zeuren over pinnen en internetbankieren is mij in het verkeerde keelgat geschoten. Van nabij maak ik mee hoe mijn oude ouders vergeetachtig worden en van alles met computers moeten regelen waarbij pincodes en wachtwoorden en steeds gecompliceerdere handelingen vereist zijn. Dat lukt hen niet meer en gewoon geld uit een automaat halen geeft dan nog enige autonomie en overzicht over uitgaven. Dat is een kwestie van ouder en kwetsbaar worden in een snel veranderende wereld en geen halsstarrige behoudzucht. Ik denk dat Arjen iets te weinig uit zijn leeftijdsbubbel komt en weinig weet heeft van de situatie waarin veel ouderen leven, laat staan dat hij er enig mededogen voor kan opbrengen. De foto van twee rimpelige handen met een paar geldbriefjes op de achtergrond tijdens zijn betoog schrijnt.

MARTIJN FABIUS, LEIDEN