VPRO Gids 50

14 december t/m 20 december
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Weg

Jammer dat Tara Lewis de dubbele betekenis van de titel van het in VPRO Gids #48 door haar besproken boek Weg van de misdaad van Daniel Belinfante kennelijk is ontgaan (’Misdaadboek loont’, p. 67). Daar geeft ze blijk van als ze in haar tekst het boek twee keer als ‘De weg van de misdaad' aanduidt. 

REINOLD WIDEMANN, HENGELO

Medialogica

De gids geeft met betrekking tot het programma Medialogica op zondag 1 december een korte beschrijving van de aflevering ‘Den Dolder’ (VPRO Gids #48, p. 52). Deze is echter op een aantal punten onjuist. Zo wordt de suggestie gewekt dat deze kliniek al meer dan een eeuw forensische psychiatrie bedrijft en stelt de scribent dat ze sinds de moord op Anne Faber onder een vergrootglas zou liggen. Even de feiten op een rijtje: de inrichting waarom het gaat staat sinds pakweg drie eeuwen bekend als de Willem Arntszhoeve, die samen met het Willem Arntszhuis (in de stad Utrecht) een organisatie vormde. In het Willem Arntszhuis werden al in de zestiende eeuw mensen met psychische aandoeningen verpleegd (al werd dit toen anders genoemd).

Pas tegen het eind van de twintigste eeuw ontstond de firma Altrecht, waarin conform het medische marktwezen een aantal instellingen voor psychologische en psychiatrische zorg (waaronder de toenmalige Riaggs) fuseerden. Pas in die laatste fase werd er aan dit conglomeraat een afdeling toegevoegd waar forensische psychiatrische patiënten werden ondergebracht. Dit was zeer tegen de zin van de reguliere patiënten (en de hen vertegenwoordigende cliëntenraden), die direct problemen voorzagen, omdat het hier vaak zou gaan om drugsverslaafden die ook drugshandel met zich meebrachten. Hun stem werd, zoals dat gewoonlijk bij cliëntenraden gaat, niet gehoord. Ook die nieuwe afdeling veroorzaakte problemen in de omgeving en angst bij de omwonenden. De moord op Anne Faber heeft deze gevoelens wel verergerd, maar niet veroorzaakt.

KLAAS T. SMIT (EX-VOORZITTER VAN DE CLIËNTENRAAD VOOR AMBULANTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG EN EX-AFDELINGSVOORZITTER VAN HET CLIËNTENPLATFORM GGZ UTRECHT), DE MEERN

Kijken

In de VPRO Gids staat elke week een min of meer bekende BN’er die over zijn kijkgedrag mag vertellen. Op zich een goed idee. Ik bewonder de illustraties van Mireille Schaap, maar wat deze BN’ers hierover te melden hebben, stemt mij tot droefenis. Het zijn meestal series op Neflix of de NPO. Series kijken vind ik zonde van mijn tijd. Bovendien gaan ze over moord en doodslag, daar slaap ik slecht van. Ik kijk onder meer naar documentaires, Zembla, Tegenlicht, Boeken en Vrije geluiden. Daar word ik wijzer van. Ik hoop niet dat deze BN’ers een maatstaf zijn voor het ideale kijkgedrag. Natuurlijk hoeven zij hun kijkgedrag en quilty pleasures niet aan te passen, maar ik hoef het ook niet te weten. Voorts ben ik van mening dat de VPRO er niet goed aan doet Boeken en Vrije Geluiden van de buis te halen.

ROB MAARLEVELD

Grootste Nederlander

In het artikel ‘Het volk van Nederland’ (VPRO Gids #48, p. 18) wordt gememoreerd dat Pim Fortuyn in 2004 werd gekozen tot ‘grootste Nederlander aller tijden’ in een tv-programma, vóór Willem van Oranje. Er staat niet bij dat deze uitslag later (er was een technische storing geweest) onjuist bleek en dat Willem van Oranje, misschien niet officieel maar wel feitelijk, was verkozen tot ‘grootste Nederlander aller tijden’. Nog afgezien van het feit dat Willem van Oranje ‘van Duitschen bloed’ was, lijkt mij ook deze uitslag in een land dat onder anderen Rembrandt en Christiaan Huygens heeft voortgebracht volkomen belachelijk.

H.C. QUIST, KOOG AAN DE ZAAN