VPRO Gids 49

7 december t/m 13 december
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Afblijven

De VPRO-Nieuwsbrief en de VPRO-Puzzel besteedden aandacht aan Freeks wilde wereld. Een programma voor kinderen, maar dan ga je toch eens kijken. Wat laat het inleidende filmpje zien: Freek met een slang in zijn handen, Freek met een leguaan in zijn handen enz. (‘Holy Moly!). Dit kan voor kinderen toch niet het juiste voorbeeld van omgaan met de natuur zijn.

Steve Irwin, de Australische Freek, sprong ook op dieren, met name op krokodillen, met als gevolg dat kinderen ook op krokodillen gingen springen. Zowel bij Steve Irwin als bij Freek is dit ‘laten zien dat je alles durft’ al eens (goed) fout gelopen. Kan Freek kinderen niet beter respect voor dieren bijbrengen, en laten zien dat je van ze af moet blijven?

ROBERT DIDIER, AMSTELVEEN

Lubach

Het item in Lubach op zondag van 24 november over dierenslachterijen heeft ons gehele gezin er definitief toe aangezet om per direct nog langer vlees te eten. Wat we trouwens toch al tot een absoluut minimum hadden beperkt. Onze ogen zijn definitief geopend worden, waarvoor dank. Mijn complimenten aan Arjen Lubach met deze uitzending. Hij laat zich niet in met zogenaamde heilige huisjes. Gelukkig.

JASPER VAN DER VELDEN

Lubach (2)

Ik heb Lubach op zondag met fascinatie bekeken. Met name het onderwerp over het ontoelaatbare en toch toegelaten dierenleed in slachterijen vond ik aangrijpend. Het onderwerp werd helder en niet al te gruwelijk gepresenteerd.

Des te meer betreur ik Lubachs herhaalde sneren naar de Duitse taal, met een automatisch aandoende referentie naar de Tweede Wereldoorlog. Na 75 jaar is die toch wel grotendeels voorbij, nietwaar? Lubach maakte (via een boek met een verdachte titel) ook nog snel even een link naar de idiote en krenkende opmerking die Marco van Basten nu een week tv-optreden en salaris kost.
Makkelijk scoren Lubach, maar wat is het verschil tussen u en van Basten? 

JAN D. (ERIK) KROSENBRINK, HILVERSUM

Normaal

Kunnen we alsjeblieft weer normaal gaan doen en de verleden tijd gebruiken als we over de verleden tijd schrijven? Ik begrijp niet waarom het gebruik van de verleden tijd uit de gratie is geraakt. Zo las ik in VPRO Gids #46, op p. 74: 'In November 1944, 75 jaar geleden, breekt in Nederland de Hongerwinter uit. In diezelfde maand begint in Amerika...' etc.
In de volgende zin is het dan weer ineens: 'Dit experiment moest aan het licht brengen...' De auteur is duidelijk verdwaald in de tijdmachine, samen met vele, vele anderen.
Waarom? Kunnen we alsjeblieft weer normaal gaan doen?

THERESE BLACKSTONE, BERGEN (NH)