VPRO Gids 43

26 oktober t/m 1 november
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Trekkerterreur

Ook al ging het om satire, het op één hoop gooien van blokkades door idealistische klimaatactivisten met de blokkades (en inmiddels aanvallen) van boerenondernemers door Arjen Lubach (Zondag met Lubach, zondag 13 oktober) is dom en de VPRO onwaardig.

BERT DE GANS, DIEPENVEEN

Bauhaus

In VPRO Gids #32 verscheen een uitgebreid artikel over Bauhaus. Deze bladzijden heb ik steeds bewaard. De afgelopen week deed zich de gelegenheid voor om met mijn Berlijnse vrienden de Bundesschule des Allgemeinen Deutschen Gewerkschaftsbundes in Bernau te bezoeken. Er zijn nu namelijk op donderdag en zondag twee rondleidingen (wel 72 uur van te voren aanmelden), dus niet meer sporadisch, zoals in het artikel stond. Het bleek een idyllische plek, die met navigatie heel snel te vinden was. Het artikel had mij de indruk gegeven alsof het gehele complex in het bos verstopt lag, maar dat bleek niet het geval. Het was prachtig herfstweer en het samenspel tussen de omliggende natuur en de van veel glas voorziene gebouwen was optimaal. Heel hartelijk dank nog voor dit uitvoerige Bauhaus-verhaal! Zonder deze aansprekende tekst zou ik nooit op het idee gekomen zijn dit te gaan zien. Dit geldt ook voor de verder vermelde wijken in de stijl van Bauhaus, zoals de Waldsiedlung in Berlijn, die ik ook heb bezocht.

HANNY VISSER, EINDHOVEN

Radiootje spelen

Vannacht (16 oktober 2019) heb ik per ongeluk, en in verbijstering, een uur lang liggen luisteren naar Radio 1, waar, zoals bekend, in het late deel van de nacht een horde debiele kleuters losgelaten wordt om radiootje te mogen spelen . Deze nacht kregen ze de gelegenheid om zomaar – 'hoi, hoi, hoi' – mee te mogen rijden op trekkers van boze boeren die ergens in het land een provincie gingen verlammen. In gillende opwinding bliezen de kleuterverslaggevers daarbij op dusdanige wijze een uit de hand lopend vreugdevuur aan – opgepord door inbellende passanten die met een niet aflatende stortvloed van verkeerde veronderstellingen, domme conclusies, blinde woede, ongerichte obstructie, eenzijdige visie, misplaatste solidariteit, oeverloos gelul en flagrante leugens mochten inhakken op een legitieme overheidsbeslissing – dat dit soort verslaggeving gemakkelijk onder het delict uitlokking en opruiing valt. In de redeloze hel van ongenuanceerd gebral viel er slechts één enkele man op, die zo verstandig geweest was vroeg te vertrekken en al op de plaats bestemming was gearriveerd, die geserreerd een reeks gegronde bezwaren tegen deze hysterische boerenopstand verwoordde. En zo kon de jonge verslaggever ter plaatse wegkomen door deze bijdrage giechelig te benoemen als 'nieuws van alle kanten'.

THEO UITTENBOGAARD, AMSTERDAM

Geboortebeperking

Aanvullend op 'We zijn meesters in sociaal georganiseerde ontkenning' (VPRO Gids #39, p. 28/29) – zéker met betrekking tot klimaatverandering – zou ik het volgende willen zeggen: leven we niet met veel te veel mensen op deze aarde? We zullen wereldwijd aan geboortebeperking moeten doen. Een onderwerp dat nodig opengebroken moet worden. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

JEROEN PRENT, MIERLO

Bieslog

Als niemand het zegt, doe ik het: wat geweldig dat jullie Bieslog van Wim de Bie hebben gerestaureerd en weer beschikbaar hebben gemaakt! Een enorme schatkamer waarin je blijft lezen, kijken, luisteren, lachen. En je verwonderen, dat zo veel van het materiaal – net als het televisiewerk van De Bie met Van Kooten – zo tijdloos is. Chapeau!

C. LEGÊNE, ETTEN-LEUR