VPRO Gids 42

19 oktober t/m 25 oktober
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Opgehangen

In het artikel 'Devotie en vertier' (VPRO Gids #40, p. 91) staat een hinderlijke fout. De laatste ter dood veroordeelde is in 1860 opgehangen op de Markt in Maastricht en niet op het Vrijthof. Het stadhuis van Maastricht was destijds zowel stadhuis als rechtbank.

HENK SONNEMANS, GELEEN

Psychedelisch

Geweldig... gewéééldig! Dit omslag werpt mij terug naar 1988, toen ik deze elpee kocht voor 25 gulden. Psychedelisch om te beseffen dat ontwerpen of beelden algemene gedachten zijn.

ERIK WOLDBERG, AMSTERDAM

Trio

'Als je een hekel aan mij hebt: niet kijken,' zei Youp van 't Hek onlangs. Een goed advies, maar als je een mening wilt vormen, moet je het wel gezien hebben. Mijn favoriete programma, Vrije geluiden, had vandaag een betreurenswaardig aanbod: een vreemd uitgedoste man die over sekswerkers zong en een trio van vader, moeder, dochter – die meenden zich te moeten onderscheiden met blote voeten en meer – waar de saaiheid vanaf droop. Dat kan en moet toch veel beter! En dan ook nog drie pagina's promotie in de gids voor dit drie albums tellende – naar mijn idee – zeer gehypete project. Benieuwd of hierop nog iets te genieten valt, ik heb mijn twijfels.

HEDDIE BIENSTMAN , OUDORP

Stilzwijgen

Van harte mijn complimenten voor de opmerkelijke en prachtige serie Brieven aan Andalusië!
Door de beschamende situatie in Nicaragua, waar de Sandinistische revolutie werd verraden door Daniël Ortega en zijn gade, en waarover het stil blijft in de media, werden Stef en zijn familie gedwongen een veilig heenkomen te zoeken. In Spanje, Andalusië.

De familie Biemans geeft nu een gezicht aan de repressie in Nicaragua en de gevolgen daarvan. binnen een Spaans context. Maar niet alleen Nicaragua, ook Spanje heeft een zeer zwarte kant: de gevolgen van de Franco-dictatuur, die tot op de dag van vandaag dramatisch zichtbaar en voelbaar zijn. Spanje noemt zich een democratie. Maar een democratie, gebouwd op nog altijd tienduizenden massagraven. Ook daarover is in Nederland en elders een groot gebrek aan kennis en houden de media zich stil.

Die zwarte kant van Spanje maakt de brievenserie op ingehouden, maar niet minder duidelijke wijze zichtbaar. Alles in de context van een prachtig, voor velen een geliefd vakantie- en tweede-huizenland. Voor de in een aantal opzichten bredere aandacht die Nicaragua en Spanje door "Brieven aan Andalusië ten deel valt, ben ik Stef, zijn crew, zijn familie en de VPRO zeer dankbaar! Mijn dankbaarheid gaat samen met een grote wens voor betere tijden voor Nicaragua en voor de slachtoffers van de Franco-dictatuur.

JEHANNE VAN WOERKOM, BUSSUM

Herstel

Anders dan in 'Waarom het altijd harder kan' (VPRO Gids #41, p. 42) wordt gesuggereerd, gooide Jan Zelezny in 1996 zijn 98,48 meter met een al aangepaste speer. Het was de 104,80 meter in 1984 van DDR-atleet Uwe Hohn die voor de Atletiekfederatie de doorslag gaf om de speer aan te passen.