VPRO Gids 38

21 september t/m 27 september
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Hereducatie

Gerbrand Bakker is in de VPRO Gids (#36, p. 16) denigrerend over een documentaire met niet-alledaagse ecologische kennis. Hij wil oplossingen, maar daarvoor moet je draagvlak hebben, en aangezien 60 à 80 procent van de bevolking volkomen vervreemd is van de natuur zul je eerst hereducatie moeten bedrijven voordat men niet meer op Rutte, Baudet enzovoort stemt. Ik heb in mijn 64-jarig leven de biodiversiteit schrikbarend zien afnemen omdat ik altijd de natuur heb opgezocht. De groep mensen die het echt zíet is schrikbarend klein, dus eigenlijk kan alleen een nationaal- of zakenkabinet dit oplossen, wat proportioneel is aangezien de ecocatastrofe de nood van een Derde Wereldoorlog evenaart. Het parlementair gekonkel van partijen komt niet op tijd met oplossingen.

FRED SPRONK, ZEIST

Zeer wel

Of Drs. P (VPRO Gids #35, p. 22, 'Forum' #37)  een poseur was? Jawel, maar een zeer beminnelijk poseur. Altijd in zijn rol van vormelijk heerschap, tot op het einde toe. Een van zijn huwelijkse voorwaarden was zelfs het vooral niet verwekken van enigerlei nageslacht. Het vaderschap zou hem uit zijn concentratie hebben gehaald. Eigenlijk paste daarin ook geen echtgenote. Dat het misliep met zijn voormalige bewonderaarster Mieke toen hij oud en wankel werd, is niet zo vreemd. Nadat zij wegviel kwam er een trouwe vriendenschaar voor haar in de plaats. Tot vlak voor het slot hield hij het schrijven vol; op elegante wijze wordt de wereld gefileerd opgediend in smaakvol rijmende coupletten, om door een compleet Nederlands volk te worden verorberd. Net als de film te zijner nagedachtenis (De terugkeer van Drs P.), die ons oprecht, eveneens zeer wel wist te bekoren. 

GAB CHAIM SZMULEWICZ, AMSTERDAM

Maxim Februari (3)

De verbazing van Sophia Walter ('Forum', #35) over de bewering van Maxim Februari dat hij niet meer huilt door extra testosteron lijkt wat onlogisch. Het is bekend dat hormonen nogal wat impact hebben en in dit geval stijgt het testosteronniveau fors in een lichaam dat het vanaf het begin lang met veel minder heeft moeten doen. En Maxim is ervaringsdeskundige, wie zijn wij om er iets van te vinden?
Haar bruggetje naar de stelling dat het idee dat mannen niet mógen huilen ouderwets zou zijn begrijp ik helemaal niet. 'Niet kunnen' is toch iets heel anders dan 'niet mogen'? Het is inderdaad wel zo dat je tegenwoordig de tv niet meer aan kunt zetten of er zit wel iemand te snikken. Want een beetje presentator gaat op zoek naar ‘de emotie’, vooral in sportprogramma’s. Of je nu goud pakte, laatste werd, uitviel of wanpresteerde, janken zúl je. Zodat de studiopresentator na afloop van het interview met een grote glimlach ‘mooi, die emotie….’ kan prevelen. Ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige ben die daar zo langzamerhand genoeg van heeft.

ROB WOLTERS, ROERMOND

Doping

Louis Armstrong aan de doping. Humor op zaterdagavond: in de VPRO Gids staat 'Die Wahrheit über die Luge' aangekondigd. Louis Armstrong blijkt gelogen te hebben over zijn dopinggebruik. Ja, die trompet is onmenselijk zwaar.  Overigens was Lance Armstrong, de wielrenner, wat dat betreft ook een stoute jongen! 

BERT VENDRIK, BEEK