VPRO Gids 37

14 september t/m 20 september
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Platteland

Als geboren en getogen Zeeuw ben ik wellicht vooringenomen, maar toch valt het me op hoezeer het proza van Oek de Jong door het ‘Zeeuwse’ is beïnvloed. Hoewel de schrijver in Breda is geboren, het grootste deel van zijn leven in Amsterdam heeft doorgebracht en slechts korte tijd in Zeeland – van zijn vijfde tot achttiende jaar – heeft gewoond, spelen zijn romans Opwaaiende zomerjurken (1979), Pier en Oceaan (2012) en het zojuist verschenen Zwarte schuur (VPRO Gids #36, p. 34) zich alle drie af op het Zeeuwse platteland. Komt dit omdat de schrijver zowel de lagere als de middelbare school in Goes heeft doorlopen, op een leeftijd die volgens velen de meest beslissende in iemands levensloop is? Misschien dat de schrijver hierop in de toekomst zelf een antwoord probeert te geven, net als Freek de Jonge van wie twee jaar geleden het boekje Ben ik een Zeeuw? verscheen. Freek kwam echter niet verder dan de wedervraag: Wat denkt de lezer zelf?   

ALBERT KORT, 'S-HEER HENDRIKSKINDEREN 

Wringen of wrijven?

Handenwringend of handenwrijvend? Toen Drs. P zei ‘Michèl, ik zie handenwringend uit naar het boek waarin je dit allemaal te berde brengt’, gaf hij zijn biograaf De Jong op dat moment echt zijn zegen? (VPRO Gids #35, p. 22)
Vergist de journalist zich? Vergist de biograaf zich? Vergist de doctorandus zich?
Of is het allemaal ironie?

FRANSJE SJENITZER, AMSTERDAM

Weg

Dat geweldige boekenprogramma weg van de buis. Wie is hiervoor verantwoordelijk, het enige boekenprogramma op de Nederlandse TV, gewoon weg. Wat een afgang. Misschien durft u bekend te maken wat er voor in de plaats komt?

Naschrift: Vanaf zaterdag 11 januari 2020 wordt een nieuw, wekelijks cultuurprogramma met muziek, films, boeken en andere kunstvormen uitgezonden – red.

AVINA VAN VOORDEN, NIEUWEGEIN

Reden

In de VPRO Gids #35 staat in de vrijdagetalage een aankondiging voor een EK-kwalificatieduel bij het mannenvoetbal. Maar in de dinsdagetalage ontbreekt een aankondiging voor een EK-kwalificatieduel bij het vrouwenvoetbal. Is daar een reden voor?

Naschrift: Neen. De redactie heeft het kwalificatieduel op dinsdag helaas over het hoofd gezien – red.

ONNO-SVEN TROMP, AMSTERDAM

Freek

Cabaretier Freek heeft zijn betekenis voor het land genoeg bewezen. Getuige de recente heruitzending van De Stemming, zijn vijfde verkiezingsconference, op NPO 2 Extra. Een lawine van vlijmscherpe oneliners, brutale dijenkletsers en ontwapenende clownerieën. Een kettingbotsing veroorzaakt door één verkreukelde, wijs geworden persoon. En dan zien we hem in 2Doc Freek (2 september jl., NPO 2), naast André van Duin, voor wie hij qua kijkcijfers op de knieën moet. Voorts met de bescheiden Herman Finkers, tegenover wie hij zich inhoudt, hoe volhardend in eigen somberheid ook. Kinderlijk verslaafd aan zijn heilige vak toont hij zich in zijn huwelijk met Hella, die zichzelf geheel opoffert aan manliefs carrière. Dankzij haar kan hij leven zonder vriendenkring. Verdrongen wordt zijn vervreemding van het brede publiek. Men vindt hem verzuurd en de grote massa heeft zich van hem afgekeerd. Maar zodra hij optreedt, gaat humor bovenal. Want verzuring is het niet, die hem parten speelt. Wel verbittering, gepaard aan zelfverachting.

GAB CHAIM SZMULEWICZ, AMSTERDAM