VPRO Gids 36

7 september t/m 13 september
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Schijnsel

Janine Abbring aan tafel met Maxim Februari. In een oogwenk raapt uw  lichtman het schijnsel  op 
van het Piazza Navona in nachtelijk Rome en plaatst het met een kunstgreep om het hoofd van Janine Abbring. Zo ontstond dit prachtige plaatje. Hulde aan uw lichtman. Bravo!

LUUK GRANSJEAN, ZOETERMEER

Four Horsemen

De Four Horsemen Hitchens, Dennett, Dawkins en Harris maken zich vrolijk over religie. Het is natuurlijk altijd leuk en zelfs gezond om de draak te steken met haar soms bizarre verschijningsvormen. Maar waarom nemen ze nooit hun eigen atheïstische overtuiging op de hak? Het lijkt warempel wel alsof ze zichzelf onaantastbare goden wanen. Of is de reden dat, qua bloedvergieten, het atheïsme van Stalin, Hitler, Mao en Pol Pot de inquisitie en godsdienstoorlogen doen verbleken? Dat is inderdaad weinig om je vrolijk over te maken.

JEAN-JACQUES SUURMOND, VELSERBROEK

Vrije geluiden

Nu de zondagochtendprogramma’s Vrije geluiden en Boeken verdwijnen, voel ik me voor het eerst in mijn (lange) lidmaatschap van de VPRO genoodzaakt te reageren. Om te beginnen wil ik mijn oprechte dank betuigen aan iedereen die in de loop der jaren aan deze prachtige, unieke programma’s heeft meegewerkt: presentatoren, redacties, technici, maar vooral de musici, dichters en schrijvers. Via de televisie werd ik – met name bij Vrije geluiden, of het nou ging om renaissancemuziek, barok, experimentele muziek, klassiek, jazz of wereldmuziek – heel vaak geraakt en ontroerd door de directheid en de puurheid van het gebodene. Soms heb ik een traan van ontroering moeten wegpinken (de kans dat dit bij Podium Witteman ook zal gebeuren is nihil).

Dit kwam misschien wel door de eenvoudige opzet van beide programma’s, concepten waar de aandacht vooral uitging naar de inhoud: een simpel decor, geen onnodige toeters en bellen. Vrije geluiden was een platform voor zowel bekende maar veelal onbekende musici die door een deskundige redactie waren geselecteerd, zodat je niet zelf allerlei hijgerige sites en festivals af hoefde te struinen om interessante muziek te ontdekken. Deze luxe vorm van contemplatie op de zondagochtenden wordt je nu gewoon afgenomen, en wéér wordt er tegemoetgekomen aan kijkcijfers en verdienmodellen. Waarom mag er naast al die toeters en bellen niet iets eenvoudigs en puurs zoals Vrije geluiden of Boeken bestaan?

ROB DANIËLS, VELSEN-NOORD

Kijkcijfers

Wat mij steeds weer verbaast is de argumentatie om een programma te stoppen. Bijvoorbeeld: er kijken maar (?) iets meer dan 100.000 mensen naar. Hallo, dat is tweemaal een volle Kuip! Menig artiest zou er onmiddellijk voor tekenen! Of maak ik hier een denkfout?  

RAYMOND VAN GEYTENBEEK , BAARN