VPRO Gids 35

31 augustus t/m 6 september
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Maxim Februari

Eindelijk weer een Zomergasten-avond waarvoor je dankbaar bent. Maxim Februari bracht mooie, nieuwe dingen en gedachten. Mensen zoals hij, en eerder bijvoorbeeld Jaap van Zweden en Erwin Olaf, geven je iets wat je nergens anders zo kan krijgen. Daarom moet Zomergasten blijven. En waarom is Janine Abbing zo goed? Omdat ze in dit programma is, en niet doet.

LIEBJE HOEKENDIJK , BUSSUM

Maxim Februari (2)

Tijdens een onderhoudende avond Zomergasten met verbazing aangehoord dat Maxim Februari sinds zijn transitie niet meer kan huilen. En dat dit zou komen door de testosteron die hij de rest van zijn leven dagelijks zal moeten gebruiken. Met nog grotere verbazing de stelligheid aangehoord waarmee hij beweerde dat dit toch echt verschillen zouden zijn tussen mannen en vrouwen. In andere gevallen ontweek hij antwoorden en zei terecht dat mensen in allerlei situaties verschillend reageren. Het zou hem sieren ook over dit onderwerp voor zichzelf te spreken. Ik kreeg namelijk de indruk, dat we eindelijk verlost waren van het ouderwetse idee dat mannen niet zouden mogen huilen. Je kunt tegenwoordig de tv niet aanzetten of er zit wel een man te janken. En waarom ook niet? Huilen is een algemeen menselijke eigenschap. Stelling: hoe hoger een cultuur, hoe kleiner de verschillen tussen mannen en vrouwen, maar hoe groter de verschillen tussen individuen.

SOPHIA WALTER

Nina Jurna

De avond met Nina Jurna (VPRO Zomergasten, 11 augustus) vond ik onderhoudend zonder belerend te zijn. Ik was verrast. Ze had echt wat te vertellen. Beide dames, dank!

RENATE FINKENSIEPER

Nieuw atheïsme

In het artikel over het nieuwe atheïsme (VPRO Gids #33/34, p. 24) wordt een verhandeling van Richard Dawkins 'de mooiste bijdrage' genoemd. Hij zet goed uiteen dat het geloof lijdt aan een teveel aan zelfvertrouwen en een gebrek aan nederigheid en daarnaast ook getuigt van enorme ijdelheid. Verderop stelt Daniel Dennett dat het moeilijk is op een beleefde manier tegen gelovigen te zeggen dat hun leven verspild is. Fijn dat de redactie van de VPRO Gids de lezer dit vertoon van onbescheidenheid en ijdelheid niet heeft willen onthouden.

JEANNE DEN BESTEN, AMSTERDAM

Boeken (3)

Jammer om te stoppen met het uitzenden van de programma’s van Vrije geluiden en Boeken. Mooie, leerzame programma’s waar ik elke week van geniet en waarschijnlijk velen met mij. Hoe moet dat nou op zondagochtend? Wees verstandig en blijf het lekker uitzenden!

LETTY VISSER , BELLINGWOLDE

Boeken (4)

Ik kon en wilde het niet geloven toen ik hoorde dat het programma Boeken gaat stoppen. Het programma waar ik jarenlang – en velen met mij – zo van heb genoten op de zondagochtend en tevens het programma waar ik het meest naar uitkijk, elke week weer. Geweldig programma, goeie inhoud, goeie interviewers en veel stof om over te praten met andere lezers. Waarom gaat zo'n programma stoppen? Ik ga het enorm missen. Stiekem hoop ik dat er zo veel reacties zullen komen dat jullie misschien nog tot een ander besluit komen. Hoop doet leven, nietwaar.

ANNE-MARIE FLEUREN, GELDROP