VPRO Gids 33

17 augustus t/m 30 augustus
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

John van den Heuvel

Zomergast John van den Heuvel was interessanter dan ik had verwacht en zijn keuze voor de film Traffic was echt top. John verwijt criminelen een totaal gebrek aan empathie, maar zijn reactie op het fragment van de ontruiming van het kraakpand Wijers was ook niet bepaald empathisch. In die tijd was kraken de enige manier om aan een woning te komen. Een hele generatie jongeren had het gevoel dat er voor hen nooit een baan zou komen en dat de overheid niets voor hen deed. John gaat hier compleet aan voorbij en komt niet verder dan zijn persoonlijke perceptie dat hij als ME'er stenen stond te happen en daarom graag een klap uitdeelde, terwijl hij er wel aan meewerkte mensen dakloos te maken. 'Amsterdam zat vol met paupers,' was zijn badinerende uitspraak over die periode, alsof mensen bewust kiezen voor een armoedesituatie. Ondanks de ook sympathieke kanten van zijn persoonlijkheid blijft de mens John van den Heuvel voor mij toch vooral een typische exponent van de bekrompen, rechtse Telegraaf-mentaliteit waar ik mijn hele leven al zo'n hekel aan heb.

DEVA DANIËL LUYSTERBURG, PESSE

John van den Heuvel (2)

Zonder iets af te doen aan Jeanine Abbrings uitzonderlijke interviewkwaliteiten – sterker nog: daaraan is het mijns inziens te danken dat het eerste uur van de aflevering met John van den Heuvel verteerbaar bleef – vraag ik mij toch af hoe het eigenlijke concept van Zomergasten (de ideale televisieavond van...) kon ontsporen in de klaarblijkelijke opvatting dat dit in optima forma een ononderbroken focus op de persoon en het leven van de Zomergast zelf betekent. Hopelijk zal dat de komende afleveringen niet meer in die mate het geval blijken.

FRED VAN HESSEN, GRONINGEN

Mingle (2)

Volgens mij is een mingle ('Forum'# 31/32) iemand die veel scharrels heeft. Die natuurlijk zelf ook weer mingles zijn. 

SURDAR TRUYENS, AMSTERDAM

Mingle (3)

Natuurlijk wil ik niet jullie mingle zijn, Hugo Blom. Mijn meer dan 55-jarige liefde voor de VPRO Gids zal ik nooit voor de buitenwereld verborgen houden, eerder draag ik mijn enthousiasme uit. Nadat mijn man zeven jaar geleden is overleden, heb ik veel abonnementen opgezegd, maar de VPRO Gids nooit of te nimmer. Die heeft me nog heel veel vernieuwing, ergernis en wijsheid te brengen.

CÉCILE VAN BEUGEN-MOONEN, HOUTEN

Boeken (2)

Een late, welgemeende reactie op het besluit een punt te zetten achter VPRO Boeken én VPRO Vrije Geluiden. Ik snap dat niet alles hetzelfde kan blijven. Er kan tenslotte ook iets nóg beters voor in de plaats komen. Alleen, ik zal deze programma's enorm gaan missen. Aan de kwaliteit van interviewen, zowel in VPRO Boeken als in VPRO Vrije Geluiden, en het plezier kan eigenlijk niet veel verbeterd worden. Hoeveel 'vrijer' kunnen geluiden als deze worden? Als je iets weghaalt dat zo goed is, is de verwachting voor wat komen gaat ook hoog. Ik ben er benieuwd naar. 

CAROLIEN HUNFELD (EEN SIPPE EN BETROKKEN KIJKER)

Hanna Bervoets

Gefascineerd keken en luisterden we naar de verhalen die Zomergast Hanna Bervoets ons wilde vertellen. Zo ook naar het fragment over de jongeman en zijn virtuele ‘date’ Nina. Uitgebreid bespraken Hanna en Janine Abbring de betekenis en mogelijkheden van een dergelijke relatie. Maar Nina kan niet koken! Hebben Hanna en Janine het verhaal van de moeder niet gezien? De moeder met haar vermoeide ogen die haar zoon z’n eten komt brengen? Wie gaat die zorg van haar overnemen?

ELS DIJKSTRA, LEIDEN