VPRO Gids 26

29 juni t/m 5 juli
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Outlaw

Een programma met de goed Nederlandse titel DWDD Summerschool belooft natuurlijk een behoorlijke dosis ongein, zeker als Willem Bijkerk het presenteert; een man zo dol op een zeventien jaar geleden overleden Amerikaanse countrymuzikant dat hij uit pure verering diens naam heeft aangenomen. Normale mensen noemen hun gesneden kater naar hun idool, zo niet Willem Bijkerk. In VPRO Gids #24 (p. 82) lees ik dat Willem/Waylon het in de zomerschool over de outlaws uit de jaren zestig gaat hebben. Nu zongen Willie Nelson, Johnny Cash, Kris Kristofferson, Waylon Jennings en Merle Haggard (laatstgenoemde hoort er helemaal niet bij, maar weet Willem/Waylon veel) in de jaren zestig nog heel braaf met begeleiding van een keur aan Nashvillesessiemusici hun liedjes, de outlaw-beweging kwam pas tien jaar later op gang.

WIM BLOEMENDAAL, BUSSUM

Urk

Wat een schitterend verslagen reis van Arnout Hauben langs de zeer boeiende en vaak onbekende kusten van onze Noordzee. Met Vlaamse ogen en oren beleefd en humoristisch doorgegeven, prachtig. In de negende aflevering van Rond de Noordzee (over onze wadden) werd ook een uitstapje naar Urk gemaakt, toch een voormalig eiland in een lob van de Noordzee. Het contrast tussen deze korte sfeerimpressie en de SBS6-serie Urk! had niet groter kunnen zijn. De commerciëlen zochten het in valse nostalgie, dorpse sentimentaliteit en herhaalde portretten van steeds dezelfde Urkers die zich stereotiep aanstelden voor de camera. De benadering van Hauben was kort en krachtig, nuchter, niet te veel Volendam op Urk zeg maar. In kort bestek een geloofwaardig miniportret met de almachtige visserij, godsdienstigheid, voortplantingsijver en de opmerkelijke lokale keuken: gebakken vis met witte paprijst met boter en suiker! Gadverdegadver! Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen als geboren Urker. Van Urk! heb ik de afleveringen na één keer kijken (gaap) gewist, Haubens' reis kan steeds weer bekeken worden en blijft verrassen. 

CHRIS H.H. TEN NAPEL, MISTE

Bezorgd (2)

Wat zou de communicatie omtrent de nieuwe bezorgdag van de VPRO Gids mooie inspiratie geweest zijn voor het legendarische radioprogramma Het gebouw. Ik hoor Cor Galis al roepen: 'Bellen Jochems. Bellen, nu!' Of de vertegenwoordiger van PostNL, die bij de receptie op vileine toon ondervraagd wordt door Harmke Pijpers aan de hand van het ingevulde bezoekersformulier. Wellicht een bizar interview op een al even bizarre locatie, met verrassende en oprecht verbaasde vragen van Peter Flik? Of Ronald van den Boogaard, die PostNL in een haarscherp interview het vuur na aan de schenen legt? Nee, ik weet het: de nieuwe bezorgdag hoort thuis in het Borát-hoekje, waar een vrolijke strijd tussen fictie en werkelijkheid woedt.

JAN WILLEM ROKS, HALSTEREN AAN ZEE

Stresemann

Als trouwe en enthousiaste lezer en abonnee van de VPRO Gids stuitte ik op een 'grote' fout in het stuk over het Verdrag van Versailles (#24, p. 50 en 51). Walther Rathenau is inderdaad helaas in 1923 door rechtsextremisten vermoord, maar Gustav Stresemann is, als we Wikipedia, mogen geloven in 1929 aan een beroerte overleden. Juist In de tijd van de moord op Walter Lubke moeten we de rechtsextremisten niet onterecht beschuldigen, lijkt mij. Overigens kijk ik alweer uit naar de nieuwe VPRO Gids.

ONNO DE GRAAFF , AMSTERDAM

Moed

'Alleen in een veilige omgeving kun je moedig zijn' (Actrice Trine Dyrholm, VPRO Gids #25, p.15). Integendeel! Mensen die ware moed bezitten, die wij ook wel helden noemen, zijn zij die, terwijl de stront van angst door hun broekspijpen sijpelt, tóch doen wat nodig is. Ware moed is je grootste angst (die voor de dood?) overwinnen, of in ieder geval recht in de ogen kijken.

WERNER BRINKHOF , UTRECHT