VPRO Gids 24

15 juni t/m 21 juni
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Rondje

De aarde draait in één dag niet om de zon, maar om zijn as (VPRO Gids #21, p. 76). Het rondje om de zon duurt een jaar.

JAN VAN DER STEEN, AMSTERDAM

Ons Polen (2)

Wat een gezeur van Monika Góra over de documentaire Moja Polska van Britta Hosman en Dore van Duivenbode ('Forum' #23). Volgens haar moet het Noza Polska heten (Ons Polen). Ze heeft kritiek op het Pools van Dore van Duivenbode, waardoor ze niet in staat zou zijn de juiste vragen te stellen, en ze heeft kritiek op het niet in beeld brengen van eigenzinnige kunstenaars. Dora van Duivenbode is uit persoonlijk overwegingen naar Polen vertrokken, zij moest hun familiehuis verkopen, waar veel herinneringen lagen. Het gesprek met de buurvrouw was bijzonder. Daarna zijn de kringen om haar heen alleen maar groter geworden. Ze mocht binnenkomen en mee-eten bij een gezin met kinderen die conservatiever en nationalistischer waren dan hun ouders. Polen heeft inderdaad vele bijzondere en eigenzinnige kunstenaars voortgebracht, onder wie Wislawa Szymborska.

Niets tweemaal

Niets gebeurt tweemaal en niets

zal tweemaal gebeuren. Geboren

zonder kundigheden, sterven we

dus als onervaren senioren.

(Uit: 'Niets tweemaal' van Wislawa Szymborska)

Misschien kan Monika Góra hier een documentaire over maken.  

ROB MAARLEVELD

Scheppen

In het artikel over JT LeRoy (VPRO Gids #22) las ik de zin: 'Het was emotioneel, maar schepte tegelijkertijd ook afstand.' Ik ben gelijk een kruiwagen gaan pakken om vol afstand te scheppen. Ik ben benieuwd hoe het Engels van Savannah Knoop luidde.  

FONS STIKVOORT , LEIDEN

Roofdier (3)

Het roofdierenvirus slaat weer toe, wij wonen in een landelijke omgeving met twintigtal woningen en minstens acht katten. De vogelstand is hier uitstekend, mede dankzij de katten, die de zwakste schakels met genoegen oppeuzelen en de sterkere de ruimte geven zich te ontplooien. Honderd miljoen dode vogels, alleen door katten? Wat een nonsens. Er zijn echter andere roofdieren die vogeleitjes pikken uit nesten en jonge vogeltjes opeten: roeken en kraaien. Deze roofvogelfamilie, bijna een monocultuur, heeft ervoor gezorgd dat er helaas geen merel meer zingt in onze hoogste boom. Vogels eten vlinders en rupsen, dus moeten die dan ook maar weg? Arbitrair wellicht, maar wel zeer hypocriet.

KEES MEERTENS, ROOSTEREN

Willem Honijk 28 juni 1959 – 1 juni 2019

Bedroefd nemen we afscheid van onze dierbare collega Willem Honijk. Naast zijn man Peter was Willems andere levenslange liefde de VPRO, waar hij zijn loopbaan in 1982 begon. In 1997 was hij nauw betrokken bij de inrichting van en verhuizing naar Villa VPRO op het Media Park. Vanaf 1999 ontwikkelde hij zich verder als vormgever, vol toewijding werkend aan wat hij het liefste deed; mooie dingen maken in de huisstijl van de VPRO. Willem was een bescheiden mens: ‘Laat mij maar lekker ergens achteraf m’n gang gaan, ik hoef geen applaus of spotlights.’

Dat hadden we graag nog even zo gehouden.