VPRO Gids 22

1 juni t/m 7 juni
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Ons Polen

We waren en zijn erg blij dat de VPRO met een reisserie aandacht zou besteden aan Polen. In de aanloop daar naartoe hebben we de serie Het Duitsland van mijn moeder van regisseur Britta Hosman herbekeken. Een prachtig geconstrueerde serie rondom een familiegeschiedenis die symbool staat voor een veel grotere tragedie die in Polen c.q. Pruisen heeft plaatsgehad. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Ook omdat de presentatrice Pools spreekt [zie ook p. 34 in deze gids, red.] . En hoewel we het initiatief nog altijd prijzen, moet ons toch van het hart dat het niveau van andere series niet gehaald is. Het Pools van de presentatrice is aandoenlijk door alle onvolkomenheden, maar we hebben de indruk dat het onvoldoende is om tot een echt gesprek te komen. Althans: dit is wat we zagen. Een eenzijdig beeld, waar tieners gevraagd werden om een bespiegeling te geven op de staat van het land. Waar zijn de eigenzinnige kunstenaars, dichters en theatermakers die het land rijk is? De enorme hiphop- en rockgemeenschap? Gesprekken met denkers? Mensen die bepaalde gebeurtenissen aan den lijve hebben ondervonden? Het is geweldig dat de makers bepaalde mensen voor de camera hebben gekregen, zoals de demonstrant, de oud-militairen en de boswachters. Maar we misten de rode draad in het verhaal. Wat is de algemene teneur en wat zijn de tendensen? Wat wil de VPRO ons meegeven over dit intrigerende land? Wat verbindt Polen met Europa en met ons kikkerlandje? We hadden wat dat betreft veel liever Nasza Polska (Ons Polen) gezien in plaats van Moja Polska. Misschien een volgende keer?

LUCIËN GREEFKES EN MONIKA GÓRA (POOLSE), HOORN

Van Gogh

In VPRO Boeken (12 mei jl.) vond schrijver Sjeng Scheijen het nodig om Vincent van Gogh ernstig te kleineren en Kazimir Malevitsj als een geweldenaar af te schilderen. Hij vergat daarbij dat Malevitsj niet te kampen heeft gehad met de psychische problemen waarmee Van Gogh te kampen had. Ik vond het triest om iemand zo'n hard oordeel uit te horen spreken over de grote kunstenaar Van Gogh zonder dat er een weerwoord werd gegeven.

FLOOR DE VINK , AMSTERDAM