VPRO Gids 21

25 mei t/m 31 mei
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Roofdier

Na lezing van het artikel over de uitzending van De kennis van nu (VPRO Gids #19, p. 74) blijft er wel een erg treurig gevoel achter. We denken bij een dier niet in de termen 'schuld' en 'onschuld'. In de loop van de evolutie is zijn gedrag ontwikkeld om te kunnen overleven, meer niet. Zeggen dat je het heel erg vindt dat de kat een dier heeft gedood, is zeer hypocriet als je bedenkt dat mensen elk dag willens en wetens miljarden dieren doden die daartoe ook nog eens doelbewust op de wereld gezet zijn. Katten de schuld geven van het verdwijnen van weidevogels is al even hypocriet. En kennen de 'experts' de menselijke gesubsidieerde jagers niet die 'voor de leuk' met een wapen een ander dier doden? Ook de vogelliefhebber moet zich eerst eens richten op de echte jager, die hele ganzenpopulaties doodschiet, maar ook mooie vogels als fazanten en patrijzen het leven niet gunt. De miljarden kippen die dagelijks genuttigd worden, tellen blijkbaar ook niet. Misschien kan daar in De kennis van nu eens aandacht aan besteed worden.

W. VAN RIET , DEURNE

VPRO vs Sinan

Het is natuurlijk geen wedstrijd, maar spannend wordt het op 20 juni zeker. Die dag wordt in het Ketelhuis in Amsterdam bekend gemaakt wie de Zilveren Nipkowschijf 2019 krijgt en het zou zomaar kunnen dat deze eervolle prijs van de Nederlandse televisiecritici naar de VPRO gaat. Of naar Sinan Can, want dat zijn de genomineerden die de finale hebben gehaald. De VPRO doet met twee titels mee, documentaireserie Stuk en de jeugdserie Zeven kleine criminelen. Stuk van regisseur Jurjen Blick gaat over het personeel en de patiënten van revalidatiecentrum Heliomare. Vooral de jonge immer optimistische Daan brak harten in deze vierdelige noodlotsvertelling waar Blick zelf ook de poëtische voice-over voor verzorgde. Drie jaar geleden ontving Blick met Michael Schaap een nominatie voor De hokjesman. Die werd niet verzilverd en ging destijds naar zijn VPRO-collega Arjen Lubach.

Dat misdaad loont blijkt uit de nominatie voor Zeven kleine criminelen van regisseur Rob Lücker (onder meer Rundfunk). In deze jeugdserie, die ook zeer geschikt is voor 18+, probeert een vriendengroep een bank te beroven. Snood plan. Niet alleen vanwege Theo Maassen, een bullebak van een bankdirecteur, maar ook omdat de bank gevestigd is in het enorme bunkerachtige gebouw van Radio Kootwijk. Sinan Can heeft twee ijzers in het vuur. De succesvolle journalist en programmamaker is genomineerd met Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië en met Sinan zoekt de klas van Elias. Opzienbarende programma’s volgens de Nipkowjury. Niet genomineerd, wel eervol vermeld, is de absurdistische online-VPRO-serie Joardy Season van acteur Jim Heddes (Harco) en regisseur/schrijver Jan Hulst. Felicitaties, ook voor Jeroen Pauw die na dertig jaar de Ere-Zilveren Nipkowschijf krijgt. Dat werd eens tijd.

Nieuwe bezorgdag

Bij veel abonnees valt op dinsdag de VPRO Gids op de mat. Dit gaat veranderen. Met ingang van 4 juni introduceert PostNL nieuwe bezorgtijden, waardoor een deel van de oplage op dinsdag bezorgd zal worden en het andere deel op woensdag. We kunnen helaas niet zien tot welk deel u behoort, het zal dus de eerste week even spannend zijn. Hopelijk went u daarna snel aan de nieuwe bezorgdag.