VPRO Gids 20

18 mei t/m 24 mei
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Pomerans

Er zit een prachtige tweebander aan te komen op het omslag VPRO Gids #17. Wel een hoop effect meegeven. Maar met zo'n droge pomerans? De vader van Kees van Kooten zou zeggen: 'Krijten Bertus!'

LEEN DOEVE

Flora

Wat een prachtige illustratie van Kristel Steenbergen (VPRO Gids #18, p. 41) over darmflora. Treffend hoe de overeenkomst en de wisselwerking tussen de darmflora en micro-organismen in de bodem in beeld is gebracht. Overigens: 'flora' betekent planten. De micro-organismen in en op ons lichaam zijn van alles, behalve planten. Vandaar dat tegenwoordig veelal de term 'microbioom' wordt gebruikt.

P.M. DEKKER , NIJMEGEN

Coltrane

De mensen van Studio Steenhuis zijn ongetwijfeld erg deskundig in het samenstellen van kruiswoordpuzzels. Bij jazz lijken zij echter van toeten noch blazen te weten. John Coltrane is de meester van de tenorsax, en in zijn latere periode van de sopraansax. Beide passen niet in '10 horizontaal': 'Zo'n sax bespeelde Coltrane' ('Puzzel' #18). Er zijn talloze bekende altsaxofonisten, zoals Charlie Parker, Lee Konitz, Benjamin Herman, enzovoorts.

PAUL VAN DUN, TIBURG

Klonk-klonk (2)

De man met de blauwe kiel en de hamer controleerde niet allen op scheuren in de wielen. In die tijd werden treinen geremd door remschoenen, die van buiten af tegen de loopvlakken van de wielen werden gedrukt en als er eens een was blijven hangen, klonk het wiel dof. Een vastzittende remschoen kon via oververhitting brand veroorzaken. Deze man heeft overigens niets te maken met de spreekwoordelijke man met de hamer die je bij een wedstrijd tegen kunt komen. Die stamt uit de tijd van de gladiatorengevechten. Wanneer een gladiator zwaargewond was, maar er te lang over deed om dood te gaan, kwam een man met een flinke hamer zijn hersens inslaan. Volgende act!

OTTO JONGMANS (DIRECTEUR MUSEUM VAN NUTTELOZE WEETJES EN OVERBODIGE DENKSELS), WATERINGEN

Spitfire

Nieuwsuur vreest het ergste nu de Brexit aanstaande is. De voorbeschouwingen van het programma worden begeleid door een soort luchtalarm, afgewisseld met het ronkende geluid van een Spitfire. Het vliegtuig heeft in de Tweede Wereldoorlog uitstekend werk gedaan, maar het mag nu wel met pensioen. Hoe komen we van die herrie af?

H. HOGERWERF, MIJDRECHT

Echt en objectief

Een hele leuke geïllustreerde metafoor van nieuwslezer Annechien Steenhuizen door Babette Wagenvorst bij het artikel 'Waarheid of karikatuur' (VPRO Gids #17). Hulde. Wat mij betreft ontbrak er echter één illustratie: die waarbij Annechien wordt afgebeeld als gemodificeerde/gemanipuleerde NPO-nieuwslezeres. Bijvoorbeeld met alleen een linkerarm, drie benen en een naar links gedraaid hoofd. In het Human-programma De publieke tribune van 28 april ontbrak deze invalshoek ook volledig. De vraag of ik echt nieuws ook als objectief echt voor het voetlicht krijg en niet in gemanipuleerde vorm vind ik minstens zo belangrijk als de vraag of het echt nieuws of nepnieuws is. Op slinkse wijze het nieuws beïnvloeden, kunstgrepen toepassen door selectie, uitvergroting of juist marginalisering van nieuws of, erger nog, nieuws niet benoemen of weglaten, kwam totaal niet aan de orde. De NOS-nieuwsfabriek verzamelt, bepaalt, kiest en redigeert. En dit gebeurt steeds door dezelfde journalisten die volgens dezelfde protocollen werken. Ik wil inderdaad echt nieuws, maar nog veel belangrijker: ook objectief gebracht!

HANS GROENENBERG , EINDHOVEN

Nieuwe bezorgdag

Bij veel abonnees valt op dinsdag de VPRO Gids op de mat. Dit gaat veranderen. Met ingang van 4 juni introduceert PostNL nieuwe bezorgtijden, waardoor een deel van de oplage op dinsdag bezorgd zal worden en het andere deel op woensdag. We kunnen helaas niet zien tot welk deel u behoort, het zal dus de eerste week even spannend zijn. Hopelijk went u daarna snel aan de nieuwe bezorgdag.