VPRO Gids 18

4 mei t/m 10 mei
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Man Made (2)

Kortgeleden overgestapt naar de VPRO. Goede keus. Tot Sunny Bergman voorbijkwam met Man Made. Zelden werd er zo veel onzin in een zo kort tijdbestek bijeengeschraapt. Een rondgang in mijn toch wel kritische achterban van mannen en vrouwen leverde geen enkel positief geluid op. Het advies aan Sunny : ga iets anders doen. Dit oogst alleen maar ongeloof en ledenverlies.

WIL ALINK , OOTMARSUM

Reclame

Elke dag zie ik veel nepnieuws, het heet reclame. Graag geen reclame voor de reclame. En een reclamequiz? Dat vind ik de VPRO onwaardig. Beterschap VPRO!

MARTIN SNABILIE, AMSTERDAM

Fruit

Fruitariër Jeanette vindt dat er geen varken hoeft te worden doodgemaakt voor haar leven en dat je je leven alleen kunt onderhouden door geen dode dingen te eten (De outsiders, 18 april jl.). Fruit is de vorm waarin planten hun leven doorgeven. Als je fruit eet, overleven de zaden daarin het maagzuur waarschijnlijk niet, en anders komen ze in het riool terecht. Hoe dood wil je het hebben?

OTTO JONGMANS, WATERINGEN

Piemelpost (6)

Laat ik nou toch lange tijd in de veronderstelling geweest zijn dat lezers van de VPRO Gids redelijk vrijdenkend en progressief waren. Gezien het aantal reacties in 'Forum' over een man in z'n blootje op het omslag van deze gids heb ik mijn veronderstelling moeten aanpassen.

J.A. DE KEIZER, GOUDA

Klimaatontkenners

Ik teken bezwaar aan tegen het woord 'klimaatontkenners' (VPRO Gids #16, p. 50). Ten eerste omdat er bij mijn weten niemand is die het bestaan van het klimaat ontkent. Het is dus een nutteloos en onzinnig woord. Maar vooral omdat het, in de mond van hen die het gebruiken, niets anders is dan een nieuw eufemisme voor het eeuwenoude begrip 'ketter'. En voor een intolerant geestelijk klimaat ben ik net zo beducht als voor de opwarming van de aarde.

ARIS VAN BRAAM, SCHELLINKHOUT

Tiger II

In het artikel ‘De ziel van de tank’ (VPRO Gids #16, p. 67) lees ik dat Wehrmachtgeneraal Heinz Guderian met het tankmodel Tiger II door de Franse Maginotlinie denderde. Dit is onjuist, de Tiger II verscheen pas in 1944 op het strijdtoneel. Zijn voorganger, de Tiger I, in 1942. Beide dus te laat om in 1940 door de Maginotlinie te denderen.  

HENK MEIJER , NIJMEGEN

Klonk-klonk

In de column van A. L. Snijders (VPRO Gids #14) komt een man in een blauwe kiel voor die op stations met een hamer tegen treinassen sloeg: klonk-klonk. Hij zou niet hebben geweten waar dat voor was, hoewel hij het al veertig jaar deed. Voor lezers die zich afgevraagd hebben waar dat voor diende, heb ik het antwoord. In de jaren vijftig zag de reiziger op station Groningen zo'n man met zijn hamer. Hij sloeg echter niet op de assen maar op de wielen. Aan het geluid kon hij horen of er een scheur in een wiel zat. Het was dus belangrijk werk wat deze man deed.

JOHAN PETERSEN , HAREN (GN)