VPRO Gids 15

13 april t/m 19 april
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Slotervaart (3)

Met verbazing las ik in VPRO Gids #12 de ingezonden brief van R. Hammer. Tijdens mijn veertigjarige lidmaatschap van de VPRO ben ik veel kritische bijdragen tegengekomen over programma’s, maar altijd ondersteund met argumenten. De primitieve vuilspuiterij tegen de VPRO en Tegenlicht in deze reactie staat daar haaks op. Briefschrijver beschouwt de heldere analyse in de documentaire over de ondergang van het Slotervaartziekenhuis als louter SP-propaganda, terwijl in de uitzending artsen en andere ervaringsdeskundigen aan het woord kwamen die de vinger op de zere plek legden: de failliete marktwerking in de zorg.

De brief getuigt ook van minachting jegens de gedupeerden van de sluiting van het ziekenhuis; de oncoloog die zich zorgen maakt over zijn terminale kankerpatiënt wordt weggezet als zakkenvuller. Patiënten verblijven daar kennelijk voor hun plezier. Voor het personeel dat zijn baan verliest, noemt hij de gevolgen minachtend ‘sneu’. Zo’n verderfelijke brief verdient geen plek in ‘Forum’. Tegenlicht is naast Zembla het diepgaandste onderzoeksprogramma van de publieke omroep.

Aan de Tegenlicht-uitzending van 10 maart j.l. werd een extra dimensie toegevoegd doordat uitstekend in beeld werd gebracht hoe ingrijpend de sluiting is voor individuele patiënten en medewerkers. Slotervaart zal niet het laatste slachtoffer zijn van het experiment met marktwerking dat volledig heeft gefaald volgens de analyse. Deze conclusie wordt niet alleen door de SP, maar zelfs door hogepriesters van de marktwerking, zoals Mark Rutte, erkend. Het resultaat van marktwerking is dat het ziekenhuis een bedrijf en de patiënt het product is geworden. De enige oplossing staat in een andere brief in uw gids, namelijk van een patiënt die de zorgverzekering weer in handen van de overheid wil stellen.

N. VOSKUIL, HUIZEN

Schuld

'Ik kan me wel voorstellen dat het verwarrend is voor mannen dat vrouwen aan de ene kant vinden dat ze hun gevoelens moeten uiten, en aan de andere kant wel vallen op een dominant type.' Aldus Sunny Bergman in 'Man, bevrijd uzelf' (VPRO Gids #14). Inderdaad Sunny, het zijn (uiteraard!) vrouwen die mannen maken tot wat ze zijn. Maar mannen zijn natuurlijk wel overal de schuld van! 

RUDOLF HULSHOF

Piemelpost 

Leuke voorpagina. Ik heb hem gekuist met een post-it. Hij is weer ontkuist door een gezinslid. 

ANNELIEKE PINCKAERS, GOUDA

Piemelpost (2)

Jullie hadden mij als oud-PSP'er geen groter plezier kunnen doen dan met de foto op het omslag van VPRO Gids #14. Geweldig, hartstikke bedankt!

MARTIN VAN WINGERDEN, ZWIJNDRECHT

Piemelpost (3)

Zonder de gids open te maken schrijf ik u, want er is vast een heel goede geëngageerde reden om zo'n omslag te bedenken. Een kerel in zijn blootje. Het is wel zo dat ik er een week tegenaan moet kijken. Ik heb hem er daarom maar afgescheurd. Ik ben jaren lid van de gids en zal dat denk ik ook blijven. Want nog steeds geniet ik van de inhoud. Af en toe is jullie omslag zo storend dat ik hem eraf haal. Zo was het deze week.

AAT WILLET , ARNHEM

Rectificatie

De 2Doc Doei, stomme trut (VPRO Gids #13, p. 69) is niet gemaakt door Isaura Sanwirjatmo, maar door Emma van den Berg.