VPRO Gids 14

6 april t/m 12 april
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Verkeersregelaar

De illustratie bij het artikel 'Werk zonder waarde' (VPRO Gids #12, p. 50) vind ik nogal denigrerend. Een klap in het gezicht van laagbetaalde mensen die in weer en wind hun werk doen. Verkeersregelaars zijn nuttig voor de maatschappij, ze doen hun werk voor onze veiligheid. Jammer voor de mensen die even moeten wachten en dan misschien te laat op hun eventuele bullshitwerk komen.

HENK BAKKER, LOOSDRECHT

Autoliefde

Het artikel ‘Autoliefde roest soms’ (VPRO Gids #8, p. 11) liet ik in eerste instantie links liggen – ach, auto’s. Na lezing van de ingezonden brief van Yo van Knippenberg ('Forum' #11) las ik het alsnog. Wat kan die Mathijs Deen schrijven zeg! Ik ga direct op zoek naar zijn boeken, beter laat dan nooit. En die foto? Wat is er mis met genot? En hoe weet Yo eigenlijk dat het hier een vrouw betreft?

MATHILDA OFFEREINS, HENGELO

Verpleegkundige

Zo, na de Volkskrant en De Groene Amsterdammer – dus u bent in goed gezelschap – hierbij ook aan u het dringende verzoek de benaming 'verpleegster' te reserveren voor orderly, verpleeghulp. Niks mis mee, maar in VPRO Gids #13 schrijft u op p. 75 over Lucia de B. en zij was/ is geen verpleeghulp, maar een goed opgeleide vakvrouw. Daarbij is de term 'verpleegkundige' zowel sekseneutraal als verwijzend naar opgedane kennis tijdens vier jaar mbo of hbo. 

MARISKA JANSEN (WIJKVERPLEEGKUNDIGE), FRANEKER

Wilde ruimte (2)

Ten eerste wil ik u complimenteren met de kwaliteit van veel van uw uitzendingen over actualiteiten, zoals VPRO Tegenlicht, alsook met het programma VPRO Boeken.

Teleurgesteld was ik toen ik een aflevering van de serie De wilde ruimte bekeek. Ik was ontzet en boos over het ongebreidelde enthousiasme van mensen die de ruimte willen veroveren en exploreren, koste wat kost.

Ik vind het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die de voorkeur geven aan ruimtevaartexpedities boven het oplossen van de voedsel-, klimaat- en vredesproblemen op onze aarde. In plaats daarvan sturen ze nog meer afval de ruimte in.

Anna Gimbrère verwoordde haar enthousiasme zo: 'Mijn verlangen om de ruimte in te gaan is nu groter dan mijn verlangen naar een kind.'

Een van de argumenten die worden genoemd door astronauten is dat ze overtuigd raken van de kwetsbaarheid van de aarde. Ook als moeder weet ik dat het heel goed mogelijk is om zonder deze ruimte-ervaringen ontroerd te zijn door de schoonheid van onze prachtige aarde en haar te willen beschermen en behoeden tegen verdere vervuiling en vernietiging.

Hopelijk wordt er in volgende afleveringen nog aandacht besteed aan kritische vragen en de enorme impact die ruimtevaart op het milieu heeft.

NEELTJE SMIT

Jeremy Thorpe (2)

Ik ben het helemaal eens met François Janssen (VPRO Gids #13). Wel heeft hij, net als Ilse van de Velden, nóg een niet helemaal onbelangrijk punt over het hoofd gezien: het schandaal was niet in de jaren vijftig, maar twintig jaar later. Ik was toen al partijlid en vond het vervelend dat ik de ontwikkelingen twee weken lang niet kon volgen toen mijn vrouw en ik in september 1978 op vakantie waren in Amerika. (Wishaw is volkomen overtuigend als Scott; Grants Thorpe is meesterlijk.)

HARRY LAKE, BUSSUM

Schoenen

De VPRO Gids lees ik al veertig jaar van achter naar voren. De vormgeving is daarbij een extra feestje. Ook nu weer, met de drie columnisten die recentelijk van kop tot voet aanwezig zijn. Het tussenstuk mag ik zelf invullen, maar ik kan nu wel zien wat voor schoenen ze dragen. Uitgever Hugo Blom beschouw ik als de vierde columnist. Ik geniet van zijn schrijfsels. Maar wat jammer nou Hugo, dat ik niet kan zien welke schoenen je draagt.

AAFKE KELLIJ, HENGELO