Vijf podcasttips: van goeroes tot stalkers

Chains

Engels - winkel

Bij de Amsterdamse Stadsbank van Lening kunnen burgers waardevolle spullen verpanden om zo tijdelijk aan wat extra geld te komen. De instelling bestaat al meer dan vierhonderd jaar, zelfs de vrouw van Rembrandt was er klant. Het eveneens in Amsterdam gevestigde onafhankelijke magazine MacGuffin maakte een vijfdelige podcast over deze bijzondere plek, die in deze tijd van financiële onzekerheid weer nieuwe klanten trekt. Maker Alix de Massiac ging vakkundig te werk en schetst mooie portretten van medewerkers en klanten. Het feit dat de Nederlandse interviews steeds in het Engels vertaald worden maakt een groter publiek mogelijk, maar houdt de boel wel wat op.

The New Gurus

Engels - online

Waar je ook kijkt op het internet, overal zijn figuren die je maar wat graag van advies dienen. En steeds meer mensen keren zich af van de mainstream en wenden zich tot zo’n online heldenfiguur. Wat drijft deze types, wat brengen ze teweeg en wie houdt ze verantwoordelijk? Hierover gaat deze goed geresearchte en vlot en vol humor vertelde BBC-podcast. In elke aflevering behandelt maker Helen Lewis een andere categorie moderne goeroes: van wellness-influencers tot bitcoinpredikers. Hun soms bizarre overtuigingen zijn aan de ene kant vermakelijk, maar regelmatig ook verontrustend.

Ik weet je wachtwoord

Nederlands - internetveiligheid

Journalist Daniël Verlaan is gespecialiseerd in ‘de donkere kant van het internet’ en schreef ook al een boek en maakte een documentaire met dezelfde titel. Ik had het vooroordeel dat zijn podcast vooral een reclamevehikel voor KPN was, maar de eerste aflevering van het tweede seizoen weet zeker te boeien. Hij gaat over mensen die via hun telefoon lastiggevallen worden door hun (ex-) partner, een vaak onzichtbaar maar veelvoorkomend probleem. Het verhaal is niet té sensatiebelust, maar er zit wel een spannende achtervolgingsscène in.

Sporen

Nederlands - muziek

De nieuwe Nederlandse omroep Zwart heeft zijn eigen versie van Song Exploder gemaakt. In deze populaire podcast ontleedt een artiest een liedje en vertelt precies hoe het tot stand is gekomen; welke inhoudelijke en artistieke keuzes er zijn gemaakt. Het format is exact gekopieerd, maar het blijft leuk om te luisteren hoe bijvoorbeeld Willem te werk ging bij zijn emotionele hit ‘Houten pak’ en hoe Sophie Straat door haar geliefde en producer Wieger Hoogendorp werd overgehaald om een draaiorgel in haar nieuwe single ‘Mannen’ te verwerken. Gepresenteerd door Vincent ‘Venz’ Reinders.

Nagasaki

Nederlands - geschiedenis

Audiocollectief NOX noemt Nagasaki een ‘audiofilm’. In de podcast-apps is die nu te luisteren als vier korte afleveringen, in totaal ongeveer 45 minuten. Schrijver Luuk Imhann schreef en regisseerde de tekst over een Duits meisje dat het bombardement op de Japanse stad meemaakt. Hij is duidelijk iemand van het grote gebaar. De tekst is theatraal, de muziek en het sound design maken het verhaal aangrijpend en meeslepend. De podcast is volgens de makers gemaakt als waarschuwing dat er nooit meer een kernbom mag vallen. Dat lijkt me wat overbodig, maar we zijn er zeker weer aan herinnerd hoe verschrikkelijk het in 1945 was.

meer podcasttips