Vijf podcasttips: van hijger aan de lijn tot daten met je telefoon

De hijger

nederlands - fictie

Frieda verlaat vanwege straatvrees al een jaar haar huis niet meer. Haar enige contact met de buitenwereld gaat via de telefoon. Met snoer, want het is 1995. Dan heeft ze op een dag een enge hijger aan de lijn, die haar niet meer met rust laat.

Karin van der Meer en Hanneke Hendrix (Wraak, Moorden in het Noorden) kozen een originele vorm voor deze in eigen beheer gemaakte fictiepodcast. Hij is namelijk helemaal over de telefoon opgenomen. Alle acteurs, van Keja Klaasje Kwestro tot Carine Crutzen en Jaap Spijkers, werkten gratis mee. Dankzij de ninetiesnostalgie en het vrolijke wraakthema vergeven we ze de kleine plotholes en het nare gehijg in je oor.

28ish Days Later

engels - menstruatie

28ish Days later gaat over de menstruatiecyclus en bestaat uit 28 afleveringen van nog geen kwartiertje – één voor elke dag in een (gemiddelde) cyclus. En ja, daar wil je naar luisteren; de BBC heeft duidelijk tijd, geld en aandacht uitgetrokken voor deze serie. Met als resultaat een werkelijk meeslepende mix van informatie en emotie, mede door het sounddesign rond de mooie vioolmuziek van Rebekah Reid.

Je gids in deze wereld van bloed, hormonen, mythen en meer is India Rakusen, die de juiste toon treft: nieuwsgierig en persoonlijk. Ze spreekt artsen en onderzoekers, maar ook allerlei ‘gewone’ vrouwen over hun menstruatiecyclus. En ook al heb er zelf al decennialang een, toch sta je geregeld met je oren te klapperen van wat je allemaal leert. Zonder dat het een college gynaecologie wordt; je hoort bijvoorbeeld ook een politieagente vertellen hoe ze in de dienstauto onopvallend een krant onder haar billen probeert te schuiven.

Katapult

nederlands - griezelen voor kinderen

Net als bij podcasts voor volwassenen is het griezelgenre ook bij kinderpodcasts populair. Katapult is een spannend avontuur in hoorspel-stijl voor jonge luisteraars, met veel bekende muziek van onder andere Doe Maar en De Dijk. In de eerste aflevering werkt Mike zich flink in de problemen door per ongeluk de kat van zijn beste vriendin Kiki te vermoorden, die hem vervolgens achterna blijft spoken. Maar Kiki blijkt zelf ook met een geheim rond te lopen. En dan heeft Mike ook nog een criminele vader die op de vlucht is.

Bone valley

engels - true crime

De prijswinnende journalist Gilbert King en zijn jonge assistent Kelsey Decker besteedden vier jaar aan de zaak van Leo Schofield. Hij werd eind jaren tachtig in Florida veroordeeld voor de moord op zijn vrouw, die toen pas 19 jaar was. Zorgvuldig leiden ze ons langs slordig politie-onderzoek en gerechtelijke dwalingen, maar ze weten ook keihard te maken wie het dan wél gedaan heeft. Een lange serie met veel gruwelijke en juridische details, maar dankzij de grondige onderzoeksjournalistiek en trefzekere vertelstijl veelgenoemd als beste truecrimepodcast van het afgelopen jaar.

Land of the Giants: Dating Games

engels - online daten

Sinds de doorbraak van Tinder is de dating-app zeker voor de jongere generatie dé manier om de liefde te vinden. Het tegenstrijdige is natuurlijk dat het voor de makers van die apps beter is als iedereen vrijgezel en op zoek blijft. Het zevende seizoen van Land of the Giants, de podcast die gaat over de machtigste spelers in de technologiewereld, gaat over de slimme verleidingstactieken van de dating-apps.

Want of je op Tinder, Bumble of Hinge zit, dat maakt eigenlijk niet zo veel uit. De werkwijze en de stroom aan gebroken harten die ze achterlaten komen op hetzelfde neer. Mensen die werkten aan de apps, liefdesdeskundigen en singles komen aan het woord over hun ervaringen. Na het luisteren lijkt naar de kroeg gaan en ‘kom je hier vaker’ zeggen ineens niet meer zo’n gek idee.

meer podcasttips