Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van sektes tot First Dates.

The Sunshine Place

Telkens als je denkt dat alle rare sektes nu wel hun eigen podcast hebben, duikt er weer een nieuwe op. Dit keer is dat Synanon.

De eerste minuten van de eerste aflevering van The Sunshine Place zijn zo sterk dat het zonde zou zijn ze hier na te vertellen. We horen Celena verslag doen van wat haar als zesjarig meisje overkwam, en dat is een verhaal waarvan je haar recht overeind gaat staan. Waarna je blij bent dat je dat haar überhaupt nog hebt, want Celena heeft het aan het eind van haar verhaal niet meer.

Celena's verhaal is de opmaat van wat een sterke podcast blijkt te zijn over een afkickkliniek die zich ontpopte tot sekte. We schrijven 1958 en heroïne is bezig aan een gestage opmars. Een zekere Chuck Dederich, zelf met behulp van de AA afgekickt van de drank, bedenkt dat er niks vergelijkbaars is voor drugsverslaafden. Hij gelooft dat hij als ex-verslaafde weet hoe hij mensen van de drugs af kan krijgen. En omdat er in die tijd hoegenaamd geen andere afkickklinieken bestonden, weten junks van heinde en verre hem te vinden.

Maar niet alleen junks, ook andere dolende zielen vinden onderdak bij de charismatische Chuck en zijn almaar uitdijende familie van ex-criminelen en verslaafden. In dit sociale paradijs was iedereen welkom. Bijzonder voor die tijd: er werd geen onderscheid gemaakt op kleur, sterker nog, witte Chuck trouwde zelfs met zwarte Betty.

The Sunshine Place is in de Amerikaanse pers al vergeleken met Wild, Wild Country, de Netflixserie over goeroe Bhagwan en zijn rechterhand Sheela, en als je hebt geluisterd, snap je waarom. 

De makers van The Sunshine Place hebben heel wat getuigen gevonden om het Synanon-verhaal te vertellen, en dat loont, want wanneer heb je voor het laatst een 95-jarige ex-junkie herinneringen horen ophalen? 

Maankalf

Joris Klaafman heeft een nieuwe bijbaan: folders bezorgen voor de lokale buurtsuper. Maar als hij nog voor zonsopgang de aanbiedingen door een brievenbus drukt, wordt hij aangesproken door een stem door de intercom. Deze Maus is ervan overtuigd dat hij geheime boodschappen krijgt door middel van de reclamefolders. En misschien is dat ook wel zo...

 

Maankalf is een fictiepodcast van regisseur en acteur Bert Hana. Een oprecht weird verhaal, dat je zo over je heen kunt laten komen, maar waarin je ook mee kunt puzzelen om de steeds opduikende anagrammen te ontcijferen. Een geslaagd experiment dat je volgens de maker verplicht 's nachts moet luisteren. 

Welcome to Provincetown

Ik ben dit jaar naar Frankrijk op vakantie geweest, maar ook een beetje naar Provincetown, Massachussets. Daar speelt deze fijne en licht verslavende podcast zich namelijk af. Maker Mitra Kaboli (The Heart) spendeerde de hele zomer van 2021 in het kustplaatsje waar van oudsher de homogemeenschap vakantie viert. Ze groef zich helemaal in, maakte contact met de andere vaste bewoners en het resultaat is een soort realitysoap in audio, vol mooie personages, zon, zand, feesten, maar ook bredere maatschappelijke inzichten. 

Maak kennis met de ambitieuze drag performer Qya Cristal, de naam maakt met haar optredens, maar een onduidelijke huisvestingssituatie heeft en niet haar huis gaat als haar oma overlijdt. En met de vrolijke barman Sonny, die op zoek is naar een 'dumb slut summer', maar ook veel verdriet met zich meedraagt. Ook Mitra's eigen zoektocht naar haar queer identiteit komt aan bod. Ga ook op vakantie naar 'P-town' en laat je meeslepen door deze mooie tiendelige audiodocumentaire. 

First Dates, Second Chances NL

Voor veel mensen is het een (guilty) pleasure: het heerlijk ongemakkelijke datingprogramma First Dates. Twee vreemden proberen samen een maaltijd door te komen en moeten dan ook nog eens bepalen of ze elkaar op een romantische manier zien zitten. Dat is lang niet altijd het geval, maar voor de afvallers is er nu de podcast First Dates, Second Chances. Vrijgezellen die een dater op tv hebben gezien en hem of haar wel zien zitten, kunnen zich opgeven.

En zo zit in de eerste aflevering de serieuze Robin tegenover de sportieve Mauricio, die al aan drie datingprogramma's heeft meegedaan, maar toch nog steeds single is. Ze gaan samen een cocktail en een borrelhapje maken, en tasten elkaar ondertussen af. Of het echt iets gaat worden tussen deze twee vraag ik me af, maar de podcast heeft dezelfde awkward sfeer waar de liefhebbers zo van houden als het tv-programma. 

Mother Country Radicals

Toen Zayd Dhorn een klein jongetje was, was hij niet bang voor spoken of monsters, maar voor 'de FBI'. Zijn ouders leefden in de jaren zeventig namelijk onder valse namen op geheime adresssen, om uit de handen van de federale politie te blijven. Zijn vader Bill en zijn moeder Bernadine stonden op de '10 most wanted list'. Ze waren radicale activisten die straatrellen begonnen, een bom legden bij het Pentagon en kameraden uit de gevangenis hielpen ontsnappen. Heftige acties, maar wel met als doel een rechtvaardigere maatschappij. 

Over zijn bizarre jeugd, en hoe hij de gebeurtenissen van toen nu moet plaatsen, maakte Dhorn de indrukwekkende podcast Mother Country Radicals. Hierin spreekt hij natuurlijk zijn ouders, maar ook andere vooraanstaande figuren van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging over hun idealen en werkwijze van toen. Hij staat natuurlijk heel dichtbij, maar heeft ook de afstand om kritisch te zijn. Heel interessant, helemaal als je geïnteresseerd bent in moderne Amerikaanse geschiedenis. 

meer podcasttips