Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van biblebelt tot vezelfittie.

Jong en vast

Het goede nieuws: de hoeveelheid criminaliteit onder jongeren neemt af. Het slechte nieuws: de misdaden die gepleegd worden, worden steeds zwaarder. In jeugdgevangenis Teylingereind zitten geen lieverdjes: jongens die zware delicten op hun kerfstok hebben, zoals moord, roofovervallen en geweldsincidenten. Ze zijn tussen de 12 en de 24 jaar en berecht volgens het jeugdstrafrecht. 

Journalist Tom Veldhuijzen wil weten hoe het leven achter de tralies eruitziet, wat voor jongeren er terechtkomen en hoe de medewerkers te werk gaan. Hij krijgt uitgebreide toegang en openheid van iedereen die hij tegenkomt. Jonge criminelen willen graag hun verhaal kwijt en de bewakers zetten de boel in perspectief.

Veldhuijzen maakte eerder de serie TBS, waarin hij openhartige gesprekken voerde met TBS'ers. Jong en vast klinkt wat formeel, maar is wel een aanrader voor fans van true crime die benieuwd zijn wat er gebeurt nadat de boef is opgepakt. 

Crime Show: American Panic

Begin jaren tachtig raakte Amerika in de ban van satanische sekten waar kinderen ritueel misbruikt en geslachtofferd zouden worden. In de podcast American Panic wordt uitgezocht waar deze massamysterie vandaan kwam.

John Quinney was tien jaar toen hij in de rechtbank getuigde dat zijn vader Melvin de leider was van een duivelse sekte waar christelijke meisjes werden gemarteld en vermoord. De kleine John had het zelf gezien. Toch?

Dat is de vraag. 

In de jaren tachtig doken ineens overal verhalen op over duivelsaanbidders die hun satanische lusten heimelijk botvierden op afgelegen plekken. Waar kwam deze Satanic Panic vandaan, hoe kan het dat zelfs geschoolde therapeuten de verhalen over ritueel misbruik serieus namen en wat waren de gevolgen voor de betrokkenen?

Daarover kunnen vader en zoon Quinney meepraten, en dat doen ze in de achtdelige serie American Panic, die eerder te horen was in de podcast Conviction, maar nu ook wordt uitgezonden in de podcast Crime Show. Het is een sensationeel onderwerp, maar Julia Marchesi en Sharon Shattuck waren niet zozeer geïnteresseerd in de bizarre seksrituelen en het geofferde babybloed, maar in de vraag hoe mensen zo overtuigd kunnen zijn en blijven van hun eigen waarheid. 

Dat is in deze tijd van complotdenkers een relevante vraag en gelukkig is dit serieus journalistiek vakwerk, waarin met tal van betrokkenen wordt teruggeblikt op deze bizarre episode.

Fed Up

Is het dieet van vezelgoeroe Tanya Zuckerbrot nu wel of niet gevaarlijk?
Dat is de vraag die menigeen bezighoudt sinds Emily Gellis Lande een kruistocht is begonnen tegen Zuckerbrot en haar crackers.

Hoe het precies zit, lees je in dit verhaal van The New York Times, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe de oorlog tussen beide dames is begonnen. Tanya werd schathemeltjerijk met haar F-Factor, een dieet dat drijft op de inname van zoveel mogelijk vezels. Ze begeleidt cliënten die willen afvallen ook persoonlijk, tegen tarieven waar je van omvalt. Op Instagram etaleert ze haar luxe levensstijl met gelikte foto's. 

Emily Gellis Lande zit in de modewereld en heeft nog veel meer volgers op Instagram. Toen ze bij toeval stuitte op verhalen van vrouwen die ernstige gezondheidsklachten kregen na gebruik van de F-Factorproducten begon ze zich in de vezelqueen te verdiepen. Ze raakte ervan overtuigd dat Tanya een gevaarlijke oplichter is, en post op haar Insta dagelijks tientallen berichten van anonieme vrouwen die klagen over de poeders en crackers van F-Factor.

Dit verrukkelijke vezelverhaal wordt in de podcast Fed Up door Casey Wilson tot in detail uitgesponnen. Bereid je voor op een ultra-New Yorks verhaal vol vrouwen met te veel geld en te veel tijd die zichzelf te serieus nemen. 

De Genderkwiebus Podcast

Je bent de term non-binair al vast wel eens tegengekomen. Iemand die zich niet identificeert als man of vrouw, maar als persoon. Dit betekent overigens niet hetzelfde als genderneutraal, en het verschilt ook per non-binaire persoon welke voornaamwoorden diegene gebruikt.

Misschien weet jij allang hoe het allemaal zit, maar als je het toch nog lastig vindt en er meer over wilt leren of het net iets beter wilt begrijpen, is er De Genderkwiebus Podcast. Daarin wordt gepraat over gender, expressie, identiteit, transities, trans zijn en nog veel meer. Maker en activist Nanoah Struik kwam op diens achttiende uit de kast als non-binair en kan je alles vertellen over genderdiversiteit.

In deze educatieve podcast hoor je onder meer ervaringsverhalen van mensen uit de transgender community en leer je zo steeds een beetje meer over deze (misschien nog onbekende) community. Ideaal voor als je het beter wilt begrijpen maar niet weet waar je moet beginnen.

Biblebelt

Ze stonden er weer mooi op tijdens de coronacrisis. De refo's in Urk, Staphorst en Barneveld die zich niets aantrokken van de maatregelen en lekker met z'n allen naar de kerk bleven gaan. Liefst twee keer per dag. Hun kerkgang werd gretig vastgelegd door journalisten die met hun camera's inzoomden op die refogekkies met hun hoedjes en hun zwarte kousen. Met regelrechte vechtpartijen tot gevolg.

Voor een buitenstaander is de refowereld onbegrijpelijk, en daardoor juist zo fascinerend. Wat bezielt iemand om anno nu zo hardnekkig te blijven vasthouden aan al die antieke geboden en verboden?

Jorina en Berendien groeiden zelf op in de refowereld en gaan nog steeds naar de kerk. Als christelijke journalisten die niet voor een christelijk medium werken, moeten ze zich vaak verantwoorden voor hun geloof. Daarom maakten ze samen een podcast voor het AD en de regionale dagbladen waarin ze proberen inzicht te geven in het leven van de moderne refo, zonder ze belachelijk te maken of te veroordelen.

In de eerste aflevering hoor je hoe ze met hun camper op een refocamping in Zeeland belanden, waar je op zondag niet naar het strand mag. Ze gaan naar reformatische scholen, praten met refo-LHBT'ers en kijken hoe de rol van de vrouw voorzichtig aan het veranderen is. Over dat onderwerp gaat ook de mooie radiodocumentaire Refofeminisme die ex-refo Marjolein Koster maakte. Op haar oude reformatorische  middelbare school had ze les van Nellianne van Schaik, die meisjes aanmoedigde iets van hun leven te maken. Dat dat niet door iedereen wordt gewaardeerd, blijkt zonneklaar uit deze docu.

meer podcasttips