Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van liefdestips tot hiphoppraat

Weer een dag

Kenners noemen het dé nieuwe trend in podcastland: korte podcasts om de dag mee te beginnen. Teun van de Keuken en Gijs Groenteman doken met hun nieuwe podcastbedrijf meteen op die trend en strikten hun maat Marcel van Roosmalen om mee te doen. 

Het concept van Weer een dag is simpel: Groenteman belt Van Roosmalen elke doordeweekse ochtend, zet een kookwekker op twaalf minuten en samen nemen ze de actualiteit door. Beroepschagrijn Van Roosmalen zet het op een mopperen, Groenteman hikt op de achtergrond van de lach. Hou je van De krokante leesmap en Media Inside, dan is dit voor jou de ideale aftrap van de dag. 

Rookworst de podcast

Nederlandse rappers zijn de meest beluisterde artiesten in ons land, maar wat weet je echt van ze? In Rookworst de podcast nodigt Hef zowel de gevestigde orde als nieuwe artiesten uit voor een goed gesprek. 

ADF Samski, Ray Fuego en Rotjoch waren al te gast, en voor de nieuwste aflevering zat hij aan tafel met Mula B, Bully, Eves Laurent en Armin Shah. En gelukkig worden alle gesprekken ook op video opgenomen, voor wie het leuk vindt om bijna drie uur lang naar rappers in gesprek aan tafel te kijken.

Terwijl de rappers smoken en shotjes doen gaat het gesprek van de hak op de tak: schoolherinneringen worden uitgewisseld en de ontwikkelingen van NFT’s worden besproken. Lastige onderwerpen zoals racisme en vriendschap worden niet vermeden, maar het blijft een relaxte chillsessie.

Docs: De rauwe waarheid

Onopgeloste moorden, vermiste kinderen, onterecht veroordeelde gevangenen – het kan veel podcastluisteraars niet crimey genoeg. Vaak worden dit soort verhalen verteld in reportage-vorm: je hoort de voice over van de maker zelf, de researchers aan het werk, passende muziek, gesprekken met deskundigen, en als het even kan nog een interview met de vermeende misdadiger zelf. 

In de podcast De rauwe waarheid gaat het anders. Daarin vertellen de ex-criminelen alles zelf, zonder tussenkomst van de maker of een fraaie soundscape. Dat maakt het heel direct, fris zelfs – al zijn de verhalen van ex-cokedealer Droenoe en 'koningin van de tippeldijk' Astrid dat allerminst.

De rauwe waarheid is nog in ontwikkeling, maar je hoort de eerste twee verhalen al in deze aflevering van DOCS. Er is wel al een instagrampagina om te volgen, dus houd die in de gaten voor nieuwe afleveringen. 

Twin Flames

Jeff en Shaleia Ayan hebben elkaar gevonden en zijn zo dolgelukkig met hun liefde dat ze anderen helpen deze heilstaat ook te bereiken. Succes gegarandeerd. Tegen forse betaling uiteraard.

Dit gegeven schreeuwt om een podcast, en die is er nu gelukkig ook. Twin Flames vertelt een verhaal dat even treurig als fascinerend is. In de eerste aflevering hoor je hoe cliënt Angie ervan overtuigd raakt dat de nieuwe stagiair op haar werk haar tweelingziel is. Pas in de tweede aflevering wordt uit de doeken gedaan hoe Jeff zich via Hawai, hotdogs en een hovenier ontpopt tot liefdesgoeroe.

De slimste liefde

Diederik Jekel is een wetenschapper pur sang, Thomas Cammaert is een acteur die volgens het cliché 'dichtbij zijn gevoel' staat. Ze vinden elkaar in de podcast De Slimste liefde, waarin ze op zoek gaan naar alle facetten van de romantische liefde. Ze vertellen elkaar feitjes, delen hun eigen ervaringen, en spreken met deskundigen.

Aan de ene kant is liefde iets wat je overkomt, maar uit deze podcast blijkt dat je ook in de liefde stukken beter kan worden als je goed beslagen ten ijs komt. De eerste aflevering gaat over romantiek, en geeft je behalve tips over het schrijven van een liefdesbrief ook een wetenschappelijke benadering. In de derde aflevering, die gaat over seksuele prestaties, hoor je antwoord op de vraag: zijn veganisten beter in bed? 

meer podcasttips