Deze week weer vijf podcasttips voor je: van alle geschiedenis ooit tot de privacybezwaren achter deurbellen.

The Just Enough Family

Liz Steinberg groeide op in weelde. Dankzij het zakeninstinct van haar oom Saul was haar familie in korte tijd schathemeltjerijk geworden. Toen lanceerde ze ook nog een enorm succesvol merk in positiekleding. Alles ging perfect, tot alles ineens instortte. Aan haar goede vriendin Ariel Levy (de beroemde schrijver) vertelt ze het hele verhaal, en veel van haar familieleden (allemaal geweldige vertellers) komen ook aan het woord.

Smakelijke details vliegen rond, onder meer over het personeel, de belachelijk grote huizen en feesten. Over moeder Kathy, wier leven bestond uit winkelen, maar die een schrikbewind voerde over haar dochters. Omdat Levy de familie zo goed kent en de fragmenten slim tegenover elkaar zijn gezet, lijkt deze podcast soms wel een heel lange aflevering van een realitysoap, maar dan op New Yorker-niveau. Smullen dus.

Alle geschiedenis ooit

Nynke de Jong, Arco Gnocchi en Thom Aalmoes studeerden nooit geschiedenis, maar zijn wel enthousiaste amateurhistorici. In deze podcast vertellen ze elkaar verhalen over alle hoofdstukken uit de wereldgeschiedenis. Ook is er de rubriek ‘wat ik nu weer op Wikipedia gelezen heb’. Dankzij hun verteltalent weten ze van elk verhaal iets smeuïgs te maken, bijvoorbeeld in de tweede aflevering, waarin Aalmoes vertelt over de homoseksuele escapades van koning Willem II, waaraan we indirect onze grondwet te danken hebben.

Nice Try

Avery Trufelman begon haar carrière bij designpodcast 99% Invisible. Daarna verhuisde ze naar lifestylemagazine The Cut en ook maakte ze het eerste seizoen van Nice Try, een podcast waarin de haalbaarheid van allerlei utopieën werd besproken. In het tweede seizoen richt ze zich op iedereens persoonlijke utopia: het eigen huishouden.

Ze begint in de eerste aflevering vrij letterlijk bij de voordeur, want die gaat over de deurbel. Ze spreekt een deurbellenexpert en -verzamelaar en gaat in op de privacybezwaren die kleven aan de populaire Google-deurbel Nest.

Als dit alles je nog niet heeft overtuigd om te gaan luisteren, dan ken je Avery nog niet. Ze heeft een prachtige stem en is een van de beste verhalenvertellers uit de podcast-game. Dus reken maar dat je ademloos zal luisteren naar dit deurbellenverhaal en dat je je daarna meteen op Nice Try abonneert.

Wereldmachten

Vaccinaties, verkiezingsmanipulatie, cyberoorlogen... bij de onderwerpen uit actualiteit speelt er op de achtergrond van alles wat niet past in een krantenartikel of nieuwsitem. Wereldmachten is een podcast waarin journalisten Tim Wagemakers en Hans Klis elke week verder kijken dan de krantenkoppen en je meenemen naar de geopolitieke kwesties achter de nieuwsberichten: mondiale machtsstrijd en de invloed daarvan op onze levens.

De eerste aflevering gaat over de oneerlijke verdeling van coronavaccinaties: in Nederland krijgen kwetsbare mensen al een derde prik, terwijl er in sommige Afrikaanse landen nog amper wordt gevaccineerd.

De Volksjury

Vriendinnen Laura en Silke bespreken op geheel eigen wijze moordzaken, vermissingen en ander naars. Dat doen ze zonder enige vooropleiding en met informatie rechtstreeks van Wikipedia. Toch zijn de afleveringen spannend en verslavend. Misschien werkt de open en soms wat naïeve blik van de meiden wel in hun voordeel, want je kan heerlijk meespeculeren en voelt je niet schuldig. Want: zij doen het toch ook?

Mocht je er niet genoeg van krijgen, dan is er ook nog een discussiegroep op Facebook met bijna 10 duizend leden. En een boek met verhalen van experts uit het werkveld, zoals dat van Peter R. de Vries. Extra bijzonder dus.