Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, met analyses van China en de Arabische wereld, maar ook gezellig geroddel van Aaf en Marc-Marie.

I’m not a monster

Hoe kwam Sam Sally in het kalifaat terecht? Werd ze gedwongen door haar geradicaliseerde echtgenoot, of was het haar drang naar avontuur die de Amerikaanse in Syrië deed belanden? De Britse journalist Josh Baker deed vier jaar onderzoek naar de Laura H-achtige zaak, en doet verslag in deze podcast.

Sam leek een vrolijke, zij het wat roekeloze vrouw uit Indiana. Haar familie kan het dan ook niet geloven als ze een Isis-filmpje zien waarin Sams tienjarige zoon Matthew een zelfmoordaanslag lijkt voor te bereiden. Baker gaat namens Sams zus Lori op onderzoek uit, en met succes. Hij treft haar aan in Irak, inmiddels moeder van vier kinderen, waarvan er twee in het kalifaat geboren zijn. Later belandt ze in de gevangenis in Amerika en spreekt hij haar weer. Maar hoe betrouwbaar is deze Sam? Hoe meer hij over Sam te weten komt, hoe schimmiger en mysterieuzer de zaak wordt.

De Rode draad

China is een wereldmacht en Xi Jinping de machtigste man op aarde. Toch weten we maar weinig van het land, de leiders en zijn plannen voor de toekomst. In de deze podcast van Bureau Buitenland onderzoekt radiomaker Saar Slegers samen met China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert Ties Dams wat China’s toekomstplannen zijn.

In zes afleveringen leren we onder meer over de achtergrond van Xi, zijn ideeën op het gebied van technologie, klimaatdoelstellingen en defensie. Belangrijk en boeiend, want wat grootmacht China doet, heeft ook effect op ons. 

Marc-Marie en Aaf vinden iets

Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius zijn een vrolijk duo met een talent voor het zien van de humor in het dagelijks leven en een bovengemiddelde belangstelling voor showbizzroddels. Bovendien hebben ze over van alles een mening. Dat blijkt een uitstekende basis voor een nieuwe podcast, die dan ook meteen naar de top tien is gestegen.

In Marc-Marie en Aaf vinden iets recenseren ze een bepaald fenomeen, zoals in deze aflevering koning Willem-Alexander. Zo komen we erachter dat Aaf ongeveer vijf minuten erotische gevoelens voor onze koning heeft gekend en dat Marc-Marie Beatrix onsympathiek vindt. Ook nemen ze steeds een roddelblad door, wat vooral leuk is omdat ze zelf ook veel weten van allerlei beroemdheden, en is er een adviesrubriek.

Een fijne klessebespodcast met een vilein randje: De Eeuw van de Amateur meets RTL Boulevard. Je kunt ook zien ze erbij zitten, in een gezellig huiskamerdecor met planten en wijn op tafel, want de afleveringen staan ook op YouTube.

De Arabische Lente: 10 jaar later

Het is alweer tien jaar geleden dat het Tahrirplein elke dag in het nieuws was. Gepassioneerde jonge Arabieren riepen om verandering, geholpen door de – toen nog vrij nieuwe – sociale media van Facebook en Twitter.

De Arabische lente was begonnen en zou spoedig uitmonden in een stralende zomer met hervormingen en vrijheid voor iedereen. Wat is daarvan terecht gekomen en hoe kijken we nu naar die tumultueze en hoopvolle periode? Abdou Bouzerda van Bureau Buitenland maakte daarover een driedelige podcast. Met experts blikt hij terug, en plaatst zo de gebeurtenissen van toen in de context van vandaag.

Kaas de podcast

Er zijn mensen die gewoon houden van een tosti of een bruine boterham met jong belegen. Maar er zijn ook de echte hardcore kaasliefhebbers. Die hun kaas het liefst met een bedorven korst, een zacht vachtje, of blauwe aders zien. Van die kaas die wegloopt als je het mes erin zet, die een eigen koelkast nodig heeft en illegaal is in sommige landen. 

Voor dat soort mensen is dit de ideale podcast. Makers Joppe en Lieven werkten vroeger in een kaaswinkel, pardon, fromagerie, en weten echt álles over kaas. In hun podcast spreken ze met experts als Joël Broekaert en Hiske Versprille, en met enthousiaste kaasmakers. Zo stellen ze de gedroomde kaasplank samen.

Je kunt trouwens ook gewoon luisteren als je nog geen Emmentaler van een Roquefort kunt onderscheiden, want ze nemen je vrolijk bij de hand door de wondere wereld van schimmels en stremsel. 

meer podcasttips