Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van controversie tot nerderpop

Dr Bones

Op zijn visitekaartje stond: ‘I open corpses to close cases’ en hij noemde zich Dr. Bones. Vrij belachelijk, maar toch deed Peter B zich succesvol voor als forensisch patholoog, een beschermd beroep waar je meer dan tien jaar voor moet studeren. Hij werkte onder andere mee aan de bergingsactiviteiten na de vliegramp met het toestel van German Wings.

Pas in 2015 viel hij door de mand toen bleek dat hij geen bloeddruk kon meter. In deze driedelige podcast van Argos zoeken onderzoeksjournalisten Michelle Salomons en Hansje van de Beek uit hoe deze nep-arts zich bij toonaangevende instanties naar binnen wist te werken.

Helaas blijven veel deuren gesloten, veel betrokkenen schamen zich ervoor dat ze in de leugens van B zijn getrapt. Toch is het niet heel moeilijk voorstelbaar dat hij zo ver is gekomen, want regelmatig denk je als luisteraar: dit verzin je toch niet?

9/12

Nóg iemand die het nodig vond om terug te kijken op de aanslagen van 11 september? Ik kan me voorstellen dat je daar nu wel klaar mee bent. Maar die iemand is in dit geval wel Dan Taberski, bekend van Running from Cops, Surviving Y2K en recentelijk het ijzersterke The Line

In zijn podcasts neemt hij een bekend, soms zelfs uitgekauwd fenomeen uit de (pop)cultuur en plaatst het op een zorgvuldige manier in de tijdgeest. Na het luisteren heb je daardoor echt het idee dat je de wereld om je heen iets beter begrijpt. 

In 9/12 past hij die aanpak toe op Amerika's collectieve trauma. Zoals de titel al aangeeft, begint het verhaal eigenlijk de dag na de aanslagen. Hoe gingen de Amerikanen om met de nieuwe werkelijkheid? Dankzij de goede persoonlijke verhalen en verrassend veel humor voegt deze serie toch weer iets toe aan de terugblikmedia. Met in de vierde aflevering ook nog een Nederlands tintje. 

De Tumor Tapes

Susan Oostdam en haar vriend Lex Uiting (tv-maker en zanger) kunnen het nauwelijks geloven als ze het slechte nieuws krijgen: Susan heeft baarmoederhalskanker. Om de gesprekken met de dokters goed te kunnen verwerken, neemt Lex ze op met zijn telefoon. Deze opnames vormen de basis van de podcast De Tumor Tapes, waarin we Susan en Lex volgen vanaf Susans kankerdiagnose. 

De eerste aflevering is nog wat onevenwichtig qua verhaalopbouw. Ook horen we wel erg veel generieke gitaarriedeltjes. Gelukkig maken de intieme gesprekken tussen Susan en Lex veel goed. Onderling praten ze normaliter Limburgs dialect, maar voor de luisteraar switchen ze naar het Nederlands – met af en toe toch nog een snuf smeuïg Venloos.

Het schijnt dat maar 56 procent van de Nederlandse vrouwen komt opdagen bij dat vijfjaarlijkse bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. De Tumor Tapes maakt pijnlijk duidelijk waarom je toch echt moet gaan, en heeft effect. De podcast bestormt de hitlijsten en sindsdien melden meer vrouwen zich voor een uitstrijkje.

Controversial Japan

Waarom zijn Japanners zo goed in het ontwijken van vragen? En waarom zou je op je werk blijven totdat iedereen klaar is, ook al heb je je eigen taken al af? In de Engelstalige podcast Controversial Japan gaat de Japanse Kaho Koda op zoek naar antwoorden.

Koda is theatermaker, schrijver, regisseur, en producent. Ze is geboren in Tokio maar groeide op in zowel Japan, de VS en Canada en nu woont ze alweer een tijdje in Nederland. Hierdoor heeft ze zelf kunnen ervaren hoe groot de culturele verschillen zijn tussen individuele westerse landen en het collectieve Japan. En hoe misverstanden en verwarringen vaak onvermijdelijk zijn wanneer deze twee perspectieven botsen. 

Door middel van interviews en verhalen verkent Koda de worstelingen van buitenlanders in Japan, ze duikt in haar eigen cultuur en probeert de kloof tussen het Japanse en westerse standpunt te begrijpen. Daarbij ontrafelt ze de gebruiken en gewoontes die voor westerlingen soms onbegrijpelijk zijn.

De Nederpopcast

Deze podcast van Radio 2 neemt een duik in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. Carolien Borgers interviewt acht Nederlandse zangeressen van verschillende generaties, onder wie Willeke Alberti, Edsilia Rombley en Eefje de Visser. Elke aflevering heeft een eigen thema, waarin de interviews door elkaar gemonteerd zijn. Deskundige Tim Treffers plaatst hun verhalen in een nederpopgeschiedkundige context.

Top 2000-fans komen zeker aan hun trekken, want de podcast zit vol met muziekfragmenten en nostalgie. Ondertussen hoor je ook een onbekende kant van de bekende stemmen en wordt (soms pijnlijk) duidelijk hoe het écht is om als vrouw op te klimmen in de vaderlandse muziekindustrie.

meer podcasttips