Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van fraude tot faalhazen en twee verschillende generaties.

The Dropout

Het is een ongelooflijk 'rise and fall'-verhaal, dat van Elizabeth Holmes. Aan de universiteit van Standford verzon ze als ambitieuze studente een concept om bloed te analyseren. Met de door haar uitgevonden machine zouden met slechts één druppeltje uit een vinger honderden testen kunnen worden uitgevoerd.

Een briljant idee, een charmante en overtuigende ceo en de investeringsmiljarden vlogen binnen. Vergelijkingen met Steve Jobs werden al snel gemaakt, ook door Holmes zelf. Een probleempje: haar techniek werkte voor geen meter, en dat wist ze.

In 2016 viel ze eindelijk door de mand, maar pas vorige week stond ze voor het eerst voor de rechter voor fraude. De vertraging was te danken aan de pandemie en aan het feit dat ze net een baby heeft gekregen. De podcast The Dropout, die de oplichterij en ontmaskering in het eerste seizoen smakelijk uiteen zette, volgt de zaak en praat je helemaal bij over de ins en outs. Haar nieuwe vriend en haar zwangerschap bijvoorbeeld, die Holmes wel héél goed uitkwam...

Dit komt nooit meer goed

Faalverhalen werken vaak beter dan succesverhalen. Schrijvers en columnisten Malou Holshuijsen en Roos Schlikker weten dit en zetten de deur voor de mislukkingen wijd open. In hun podcast Dit komt nooit meer goed bespreken ze met gasten hun absolute dieptepunten. Ze delen kwetsbare momenten, dus de twee presentatoren zijn invoelende interviewers. Gelukkig is er ook genoeg ruimte voor humor en relativering.

In de aflevering met sportpresentator Toine van Peperstraten bespreekt hij het moment dat hij bij zijn afscheid van Studio Sport volschoot op televisie. Maar er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan een bekende Hilversumse roddel. Hebben hij en Holshuijsen het bed gedeeld?

Generatie 9/11

NRC-journalisten Wafa Al Ali en Lotfi El Hamidi waren nog kinderen toen de terroristische aanslag op de Twin Towers plaatsvond. Wat heeft dit voor henzelf en andere Nederlandse moslims betekend?

Daarover gaat de boeiende nieuwe podcastserie Generatie 9/11 van NRC. De eerste aflevering is meteen raak: Wafa Al Ali gaat terug naar haar basisschool in Winterswijk, waar ze na 11 september 2001 opeens voor 'terrorist' en zelfs 'dochter van Bin Laden werd uitgemaakt. Dat terwijl haar klasgenootjes haar moslimachtergond eerst juist razend interessant vonden.

Wafa vertelde hier destijds over op het Jeugdjournaal (zie boven) en gaat in de eerste aflevering van Generatie 9/11 in gesprek met meester Gerard, die het gepest destijds niet erg serieus nam. Zo wordt een vrij abstract onderwerp – de impact van 9/11 op Nederlandse moslimjongeren – in één keer concreet, persoonlijk en spannend. Wafa reflecteert op de gebeurtenissen met haar collega Lotfi El Hamidi, die vertelt dat hij als opgroeiende tiener in Rotterdam zijn moslimidentiteit op een heel andere manier beleefde.

Daar horen we ongetwijfeld meer over in de rest van de vijfdelige reeks; vandaag verschijnt aflevering twee. Je vindt de podcast via de knop onderaan deze tip. Liever lezen? Wafa Al Ali schreef ook een longread bij de podcast.

Generatie Merkel

Duitsland neemt na zestien jaar afscheid van Angela Merkel. Hoe kijkt vooral de jongere generatie Duitsers op haar terug? En wat zien zij als de grote vragen voor de toekomst? VPRO-presentator Sophie Derkzen gaat op pad. Met jonge Duitsers en Duitsland-kenners spreekt ze over thema’s als klimaat, migratie, economie en emancipatie. Generatie Merkel is een zesdelige podcast over de erfenis van 'Mutti'.

In Duitsland gaat de grap rond van een kind dat aan z’n ouders vraagt: 'Hè, kunnen mannen dan ook Bondskanselier zijn?' Een hele generatie Duitsers groeide met Merkel op, sommigen maakten zelfs nooit een andere Bondskanselier mee.

Welke kant heeft Merkel het land opgestuurd, welke vragen bleven onder haar onbeantwoord? En wat betekent dat voor ons, in Nederland?

Eitje

Steeds meer single vrouwen besluiten in hun eentje voor een kind te gaan. Zo ook journalist Malou van der Starre. Ze maakte er de openhartige podcast 'Eitje' over.

Want nee, het is geen eitje, in je eentje zwanger worden. We volgen in de eerste aflevering Malou bij haar bezoek aan Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp, waar ze een IUI-behandeling zal ondergaan. Malou heeft bij de bekende Deense spermabank Cryos donorzaad aangekocht, waarmee ze in de kliniek geïnsemineerd wordt.

Hoe Malou tot die keuze gekomen is, horen we in de eerste aflevering van haar vijfdelige podcastserie Eitje. Malou analyseert waar haar kinderwens vandaan komt en spreekt onder meer met Liesbeth Smit, die zelf ongewenst kinderloos bleef en het boek Echte vrouwen krijgen een kind schreef. De podcast heeft een mooie balans tussen diepgang en lucht – en een fijne titelsong ('Kinderwens') van de band Goldband.

meer podcasttips