Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids. Van een nieuwe podcast over literatuur tot een raar Brits relistadje.

De Kiesmannen

Politiek is (helaas) allang geen saaie ver-van-mijn-bedshow meer, nu miljoenen mensen naar de persconferenties van de minister-president kijken. Toch blijft wat er in Den Haag gebeurt zeker voor jongeren vaak ondoorzichtig. Jochem Jordaan, Dylan Ahern en Floris Rijssenbeek proberen sinds 2017 jongeren enthousiast te maken voor politiek door middel van theatershows, campagnes, en deze podcast.

In duidelijke taal, maar zonder door de knieën te gaan, praten ze je wekelijks bij over de politieke situatie. Ze klinken een beetje als drie corpsballen in de soos, maar maken wel duidelijk wat de Trias Politica te maken heeft met de toeslagenaffaire. In de nieuwste aflevering, te horen via de link hieronder, vertellen ze hoe we ervoor staan nu het kabinet gevallen is. 

Met de verkiezingen in het vooruitzicht kun je op deze kiesmannen vertrouwen om je op een vrolijke manier op de hoogte te houden, zonder dat je dagelijks grijze krantenpagina's hoeft door te spitten.

The Apology Line

In 1980 kocht kunstenaar Allan Bridge een antwoordapparaat en hing door heel New York briefjes op. Wie ergens spijt van had, kon het nummer bellen en daar anoniem zijn excuses aanbieden. The Apology Line werd meteen een hit, maar zoals je al ziet aankomen: ook veel minder frisse types belden het nummer. Hierdoor kwam Allan regelmatig in gewetensnood en soms zelfs in doodsangst. 

Bijna niemand wist wie de mysterieuze 'Mr. Apology' was, maar Marissa Bridge kende hem maar al te goed. Zij was namelijk met hem getrouwd. Dat maakt haar de ideale verteller voor deze nieuwe podcast. Ook zijn alle bandjes bewaard gebleven, dus de soms ijzingwekkende bekentenissen die je hoort zijn ook helemaal echt. Daarnaast brengt het verhaal je helemaal terug naar het analoge tijdperk en de spannende kunstenaarsscene van het (toen nog) ruige New York. Verder luisteren na de piep dus.

De Nieuwe Contrabas Podcast

Een debuut, een overgewaardeerd boek, een actuele discussie en leestips, dat zijn de ingrediënten van De Nieuwe Contrabas Podcast; een podcast over literatuur gemaakt door Chrétien Breukers en Hans van Willigenburg. Twee goed ingevoerde, belezen heren die hardop durven zeggen dat het (fotoloze) dagboek van fotograaf Stephan Vanfleteren pretentieuze kitsch is. Dat soort ongezouten meningen hoor je veel te weinig, en zoiets belooft alle goeds voor de volgende afleveringen. Tegelijkertijd zouden deze twee vijftigers wel iets meer tegengas mogen krijgen. Nu balanceren ze op het randje van zelfgenoegzaamheid. Niettemin een welkome aanvulling in de niche van de literaire podcast.

The Battersea Poltergeist

Twaalf jaar lang terroriseerde een klopgeest de bewoners van een rijtjeshuis aan de Londense Wycliffe Road. Presentator Danny Robbins begint The Battersea Poltergeist (een BBC-productie) met de mededeling dat hij niet in geesten gelooft. Om daarna aan te kondigen dat hij zich acht afleveringen lang gaat verdiepen in deze zaak. Algauw blijkt waarom. We hebben hier te maken met verdwenen sleutels, meubilair dat door de kamer schuift en een gezin dat zich geen raad meer weet met hun luidruchtige maar onzichtbare huisgenoot. Je moet even wennen aan de fictieve dialogen die sfeerverhogend zijn bedoeld, maar de betrokken deskundigen houden de zaak prima in balans.

The Town That Didn’t Stare

De eerste aflevering van The Town That Didn’t Stare is even doorbijten, tenzij je buitensporig geïnteresseerd bent in archeologie. Maar hou vol, want het wordt beter. Deze Britse podcast gaat over East Grinstead, een klein stadje in Sussex dat het centrum werd van obscure religies. Het Engelse hoofdkwartier van de Scientology kerk is hier gevestigd, maar je vindt hier ook aanhangers van het paganisme, Opus Dei en Zevende Dag Adventisten. Waarom zijn al die rare reli’s uitgerekend hier neergestreken? Presentator Nick Hilton groeide hier op en noemt en zoekt in deze podcast over ‘Britain’s Twin Peaks’ naar het antwoord.

meer podcasttips