Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids. Van Paris Hiltons levensverhaal tot een gijzeling op de Noordzee.

Docs: De laatste nerts

Bont ligt al decennialang onder vuur vanwege het dierenleed. Toch waren er in Nederland tot voorkort nog flink wat nertsenfarms actief. Deze zouden wel binnen een paar jaar stoppen van overheidswege. Maar toen bleek dat nertsen massaal corona kregen en verspreidden, gingen ze eind vorig jaar versneld dicht.

In de radiodocumentaire De laatste nerts onderzoekt Joyce de Badts wat nertsenfokkers drijft en hoe ze omgaan met de veranderde tijdsgeest. Ze koos dit onderwerp niet zomaar: haar opa, Jan de Badts, was een van de bekendste nertsenfokkers van Brabant. Hij had zelfs een column in het tijdschrift Het pelsdier

Die persoonlijke connectie geeft De laatste nerts zijn glans. Haar achternaam geeft Joyce toegang tot de gesloten nertsenfokkerswereld, en haar overpeinzingen over wat het voor haar betekent om uit zo'n bontfamilie te komen geven de documentaire diepte. Beluister hem bij Docs (de opvolger van Radio Doc).

Andere Tijden - Zweetpakken en trilplaten: een halve eeuw afslanken in Nederland

Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Dat wordt steeds meer, maar ook vlak na de hongerwinter waren er in Nederland al mensen te dik. In deze aflevering van de podcast van Andere Tijden gaat het over afvallen door de jaren heen. Zo is Annie te gast, die uit een gezin van dertien kinderen kwam, allemaal te zwaar.

Met de hoeveelheid overtollige kilo's bij de Nederlanders, groeide ook de hoeveelheid afslanktrends. Hoe kan dat toch? En is het vechten tegen de bierkaai? Dat is een vraag voor het Voedingscentrum. Luister deze podcast tijdens je dagelijkse wandeling, dat is dubbel goed voor de lijn. 

Even the Rich: Paris Hilton

Paris Hilton, die dit jaar 40 wordt, was een beetje uit de belangstelling geraakt. Maar ze is nu weer helemaal terug, dankzij de huidige nostalgiegolf naar de vroege jaren 2000 die ervoor zorgt dat ook de velours trainingspakken in snoepkleuren weer in de etalages hangen. 

Ere wie ere toekomt, want Paris was al een influencer voor dat woord überhaupt bestond. Ze maakte faam als realityster en runt nu een zaken-imperium. In deze podcast van Wondery (bekend van de juicy verhalen) vertellen Brooke Siffrinn en Aricia Skidmore-Williams haar levensverhaal, van haar gehaaide oma tot haar gelekte sekstape. 

Het is fascinerende kost, grondig geresearcht. Maar wie Paris echt beter wil leren kennen, kan beter kijken naar de recente YouTube-documentaire This is Paris. Daarin vertelt ze het verhaal van haar jetsetleven én haar traumatische jeugd zelf. 

De gijzeling op de Noordzee

Tien kilometer buiten de kust van Engeland ligt een oud luchtafweergeschutplatform uit de Tweede Wereldoorlog. In 1967 werd dit blok beton uitgeroepen tot een onafhankelijke staat door de excentrieke Brit Paddy Roy Bates. Sealand bestaat nog steeds en heeft een vlag, koninklijke familie en een munteenheid, al wordt het niet door andere staten als natie erkend. 

In de tumultueze geschiedenis van Sealand spelen ook allerlei Nederlanders een belangrijke rol. Podcastmakers Rik Bouman en Elmar Hemler zochten deze mensen op, waaronder hoogspringer Raymond de Vries, die namens Sealand aan de Olympische Spelen mee zou doen, en dj Willem van Kooten die er een radiostation wilde beginnen. Alle nog levende betrokkenen stemden in met een interview, wat deze podcast veel meerwaarde geeft.

En het zijn niet alleen kwajongensstreken en cowboyavonturen, want er komen een echte staatsgreep en gijzeling in voor.

Alicante en de jacht op de ghost-influencers

Wie lekker aan het rondscrollen is op Instagram, valt al snel op dat BN'ers ontzettend sociale types zijn. Dagelijks delen ze foto's en story's, en ze lijken ook allemaal met elkaar bevriend. Onder een foto van Roxeanne Hazes zet Chantal Janzen een lieve opmerking en wat vrolijke emoji's. Hoe vinden die mensen daar tijd voor? Of is er meer aan de hand?

Het jonge onderzoeksprogramma Alicante ontdekte dat er bedrijven zijn die de social media helemaal uit handen nemen. Dus niet alleen het plaatsen van foto's, maar ook en verzinnen van leuke reacties.

Dit vertellen Elif en Ilan in deze aflevering van hun podcast aan presentator Cesar Majorana, die spreekt van een 'mindfuck', maar verder niet erg geschokt is. Hij weet namelijk precies hoe de internetwereld in elkaar zit.

meer podcasttips