Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids. Van eerlijke verhalen uit de gevangenis tot openhartige meidenpraat.

A Bit of a Stretch

Documentairemaker Chris Atkins pleegde samen met zijn accountant belastingfraude, niet voor eigen gewin, maar om zijn filmprojecten te kunnen financieren. Zo werd deze voormalige kostschooljongen veroordeeld tot vijf jaar, waarvan hij de helft moest uitzitten. Over die ervaring schreef hij een boek dat een leerzaam en ontluisterend kijkje biedt achter de deur van de Victoriaanse gevangenis waarin hij het eerste deel van zijn straf uitzat. 

Na het succes van zijn boek, maakte hij ook een podcast onder dezelfde titel: A Bit of a Stretch. Daarin vertelt hij niet alleen over zijn eigen ervaringen, maar interviewt hij ook medegevangen die hij in de loop der tijd leerde kennen.

Ze vertellen over de bekende thema's: het beroerde eten, douchen in je boxershort, psychopatische celgenoten en familiebezoek. Deze (ex-)gevangenen zijn niet representatief, want ze komen erg goed uit hun woorden en kunnen reflecteren op hun daden. Die worden gelukkig gewoon vermeld, ook weleens fijn. Geen sensatiezucht of dramatische geluidseffecten, maar een stel blokes die vertellen over het leven achter de deur.

The Sporkful: Mission ImPASTAble

'Ik zeg het maar gewoon: spaghetti sucks.' Kijk, dat is een ferme stelling van Dan Pashman, presentator van de populaire eetpodcast The Sporkful. Hoewel hij gek op pasta is, vindt hij de slierten te glibberig en houden ze saus volgens hem niet goed vast. Ook de andere vormen pasta hebben allemaal wel hun beperkingen. Daarom gaat Dan in de reeks 'Mission ImPASTAble' op zoek naar het ideale vormpje. Dat wil hij niet alleen ontwerpen, maar ook produceren én aan de man brengen. 

Nu zijn er al honderden soorten pasta en wie weleens in Italië is geweest, weet dat ze daar niet zo veel op hebben met innovaties die verband houden met hun nationale gerechten. Maar Dan laat zich niet uit het veld slaan. Op zijn missie leert hij natuurlijk ontzettend veel over pasta, zijn er allerlei tegenslagen, maar wordt er ook flink gesmuld. Zal het hem lukken zijn perfecte pasta in de winkel te krijgen?

Docs: Heem, ontmoetingen op een grensberg

Theater- en podcastmaker Naomi Steijger stapt met een gebroken hart in de trein en blijft zitten tot het laatste station. Zo komt ze terecht op een berg aan de grensweg in Venlo, en maakt kennis met de mensen die daar wonen.

Lisabet, Beer, Vitalis, Martin Myway en Monique zijn allemaal op hun eigen manier getekend door het leven, maar weten er toch iets van te maken. Steijgers open karakter en oprechte interesse maakt dat ze bijzondere verhalen loskrijgt, en uiteindelijk ook haar eigen hart wordt geheeld. 

Under the Influence with Jo Piazza

Jo Piazza is entertainmentjournalist en heeft twee jonge kinderen. Elke avond ligt ze in bed naast haar slapende echtgenoot door Instagram te scrollen. Daar ziet ze moeders met een veel opgeruimder, mooier en makkelijker leven, die daar nog geld mee verdienen ook. Hoe kan dit? In de podcast Under the Influence with Jo Piazza zoekt ze het grondig uit.

Ze begint bij de damesbladen uit de vorige eeuw en gaat van de mommybloggers uit de vroege jaren 2000 tot de instamiljonairs van nu. Je kunt de internetmoeders afschilderen als oppervlakkige, ijdele types die hun privéleven verkopen voor een gesponsord bericht. Maar Piazza laat zien dat Instagram het ook mogelijk heeft gemaakt dat een grote groep 'huisvrouwen' succesvolle ondernemers zijn geworden. Toch heeft de branche ook een donkere kant.

Jo besluit daarom zelf ook een gooi te doen naar het influencerschap, maar dat blijkt nog niet mee te vallen...

Girls gotta eat

Girls gotta eat is een vrij hilarische podcast over daten, seks en relaties. Hosts Rayna Greenberg en Ashley Hasseltine schuwen geen énkel taboe. Toegegeven, deze podcast is niet voor iedereen. Je moet een beetje van slap (vrouwen)gelul houden, en het helpt ook als je de podcasthosts een beetje 'kent', wat vanzelf komt als je je een paar luisterpogingen waagt.

Maar als je dan eenmaal gewend bent aan die typische L.A. vocal fry (google maar), dan ligt alles – met risico op de slappe lach, platte grappen, maar ook goede inzichten – openhartig op tafel: van seksuele fetishes en therapeutische sessies over ghosting en gescheiden mannen, tot comedians en acteurs die in alle eerlijkheid hun vrolijke en foute escapades delen.

meer podcasttips